Rick Perrys 43 sekunder lange jernteppe går verden rundt

Kommer ikke på hvilke tre departementer han skal fjerne hvis han blir president. - Oops.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Texas-guvernør Rick Perry er en av kandidatene på republikansk side til å utfordre Barack Obama i presidentvalget neste høst. Men i gårsdagens debatt gikk det meste galt for kandidaten, som er en varm tilhenger av en mindre stat.

Perry har lovet å fjerne tre departementer hvis han blir USAs 45. president, problemet til guvernøren er bare å huske hvilke ...

I en 43 sekunder lang og ytterst pinlig seanse ble Perry grillet på hvilke departementer han skulle fjerne, uten at han klarer å levere.

- Jeg kan fortelle dere, det er tre departementer som er er borte når jeg blir president: Handelsdepartementet, utdanningsdepartementet, og - eh, hva er det tredje? La meg se, sa Perry, ute av stand til å komme på det tredje departementet han gjentatte ganger har lovet å fjerne.

Pinlig seanse Konkurrenten Ron Paul grep imidlertid inn og foreslo at Perry kanskje mente miljødepartementet (EPA, Enviormental Protection Agency. Perry grep livlinjen som Paul kastet ut, og sa at miljødepartementet var det tredje. Men takket være den våkne debattlederen John Harwood, slapp ikke Perry så billig unna.

- Seriøst? Er du sikker på at det er miljødepartementet du skal fjerne? spurte Harwood.

- Nei, sir, det er ikke det, svarte Perry, nå virkelig ute på dypt vann.

- Du kan ikke nevne det tredje departementet?

- Det tredje departementet jeg vil fjerne (pause), utdanningsdepartementet, eh, handelsdepartementet, og la meg se, jeg kommer ikke på det. Det tredje, jeg kan ikke. Beklager, sa Perry, før han la til:

- Oops.

Til Perrys forsvar skal det sies at han neste gang han fikk ordet hadde fått orden på sakene og sa det var energidepartementet som hadde forsvunnet fra hukommelsen.

Perry ute av kampen Ray Sullivan, talsmann for Perry, sa etter debatten at guvernøren at hukommelsessvikten er et bevis på at Perry «er et virkelig menneske, ikke en robot» og at hukommelsessvikten handlet om innpakningen og ikke innholdet.

Jernteppet blir imidlertid trukket fram i en rekke amerikanske medier i dag som den avgjørende glippen som definitivt setter Perry utenfor presidentracet. Kommentator Jan Arild Snoen, som følger den republikanske valgkampen tett, mener imdilertid Perry allerede var ute av racet, før nattas tabbe.

- Perrys jernteppe er en av de minneverdige øyeblikkene fra valgkampen, men det var ikke da Perry tapte. Han tapte i en tidligere debatt, der han kalte dem som var uenig med ham i innvandringsdebatten for hjerteløse. Du skjeller ikke ut dine egne velgere, sier Jan Arild Snoen til Dagbladet.

- Romney favoritt Mitt Romney er Snoens favoritt til å utfordre Barack Obama i neste års presidentvalg.

- Det kommer til å bli mer oppmerksomhet rundt Newt Gingrich og vi kommer til å se flere målinger der han leder også nasjonalt, men det kommer til å skje med ham som med alle andre, at han blir tatt ned. Han har så langt sluppet helt unna og snakker lite om konkret politikk, sier Snoen.

- Jeg er fortsatt sikker på at Mitt Romney blir republikanernes kandidat.

- Kan Romney slå Obama?

- Ja, det kan han absolutt gjøre. Det er vel en 50/50-situasjon nå, men er arbeidsledigheten fortsatt på 9 prosent i august og september neste år, tror jeg Romney vinner, sier Snoen.

- FERDIG: Jan Arild Snoen mener Rick Perry var ute av racet allerede før nattas tabbe, men at han nå definitivt ikke vil nå opp i konkurransen om å utfordre Obama. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- FERDIG: Jan Arild Snoen mener Rick Perry var ute av racet allerede før nattas tabbe, men at han nå definitivt ikke vil nå opp i konkurransen om å utfordre Obama. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer