Rick Santorum triumferte i Sørstatene

Nå varsler han valgkamp med full styrke i ukene som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rick Santorum har vunnet nominasjonsvalgene i Mississippi og Alabama.

- Vi har gjort det igjen! sa Rick Santorum da det var klart at han hadde vunnet i delstaten Alabama.

Santorum forsikrer om at han nå vil drive valgkamp «overalt» for å ta igjen Mitt Romneys forsprang i Republikanernes nominasjonskamp.

- Vår beste sjanse til å vinne presidentvalget, er å nominere en konservativ kandidat som kan utfordre Barack Obama i alle saker, sa Santorum i sin seierstale.

Kort tid etter at han hadde holdt talen, viste prognoser at han hadde vunnet også i delstaten Mississippi.

Det dype sør Da 96 prosent av stemmene var talt opp i Mississippi, ledet Santorum med en oppslutning på 33 prosent. Newt Gingrich lå på annenplass med 31 prosent og Mitt Romney på tredjeplass med 30 prosent. I Alabama fikk Santorum 35 prosent av stemmene, mens Gingrich fikk 30 prosent og Romney 28 prosent.

De to delstatene omtales som «det dype sør» i amerikansk presse, og Santorums seier der er en viktig milepæl for ham.

Resultatet er derimot et sviende nederlag for Gingrich, som har lagt stor vekt på de konservative Sørstatene i sin valgstrategi.

Ifølge analytikere var nominasjonsvalgene i Mississippi og Alabama trolig Gingrichs siste sjanse til å komme tilbake som en seriøs utfordrer i kampen om å bli Republikanernes kandidat i presidentvalget i høst.

Gingrich blir med videre Da resultatet var klart natt til onsdag norsk tid, hadde Gingrich ikke noe annet valg enn å gratulere Santorum med seieren. Han gjorde det likevel klart at han ikke ville trekke seg fra nominasjonskampen.

- Vi vil nå få en tre- fire dager i pressen hvor alle vil spørre: «Hvorfor gir ikke Newt Gingrich seg?», vedgikk Gingrich.

Men det viktigste som er skjedd, fastslo han, er at det nå er slått hull på myten om Romneys «uunngåelighet».

- Ideen om at Romney er uovervinnelig, er borte. Hvis du fortsetter å ende opp som nummer tre, er du ingen god favoritt, sa Gingrich.

I nominasjonskampen har Gingrich og Santorum begge forsøkt å framstille seg selv som det konservative alternativet til Romney.

Romney har en betydelig ledelse i nominasjonskampen på landsbasis, men fortsatt ikke nok til å sikre flertall på Republikanernes landsmøte.

(NTB)