Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ridder av flere hester

Navn: Jens Paludan HeyerdahlAlder: 56 Yrke: Konsernsjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Han ble snytt for OL-deltakelse i Tokyo i 1964. Selv om han året før sensasjonelt vant Grand Prix de Merano. I minoritetsidretten sprangridning var advokatsønnen lenge vårt eneste internasjonale kort. Men han hengte stigbøylene i stallen som 21-åring.
  • Siden er han knapt snytt for noe. Etter fullførte jusstudier i 1968 har besteborgersønnen fra Halvdan Svartes gate i Oslo langsomt bygd sitt imperium. Orkla-direktøren tenker som en gruvemann skal gjøre, i langsiktig perspektiv. Det er aldri dagen i dag som blender ham. Han vet hvor han vil være om 25 år. Så har han da også landets mest berømte LO-medlemskap. Tilknytningen til Løkken Gruvearbeiderforening supplerer Heyerdahls fra før perfekte image: som den mediesky industrimagnaten som trekker i alle tråder fra styrerommet. Men som feller gledestårer når flagget heises og 1. mai skal feires.
  • Mario Puzo skrev om sicilianerne at de dreper like lett som en kvinne plukker blomster, mens de forguder barn. Det er noe siciliansk over Jens P. Heyerdahl. I business er han knallhard. Legger du deg ut med ham, har du en levetid på under to år, er omkvedet. Han mister aldri målet av syne, og nådeløst legges motstandere ned. Samtidig har mannen et varmt og bankende hjerte, for sine venner stiller han opp for hva det enn skal være. Denne unike kombinasjonen, koblet med teft og forretningssans, har gjort ham til en av landets mektigste menn. På toppen av det hele har han det etter sigende godt med seg selv.
  • I Dagbladet har han vært en langsiktig og god eier for avisa. Han fratrådte vervet som styreformann i 1990, for å unngå en eventuell konflikt mellom sine posisjoner i Orkla og Dagbladet. I årene før hadde han et tett og godt samarbeid med avisas sjefredaktør, Arve Solstad. Og hans forhold til Dagbladet sies å være følelsesladet og sentimentalt. Til mandagens generalforsamling i avisa kom han ikke. Likevel var han mannen som avgjorde alt.
  • I Laagendalsposten er han ikke en like populær eier. Der opplever journalistene et lønnskutt på 25 prosent. Den Orkla-eide avisa hadde et overskudd i fjor på drøye tre millioner. Mye for en liten avisbedrift, men ikke nok for Orkla. Der i gården er devisen blitt at høyere kvalitet bare fører til høyere utgifter. Mer skal ut av hver krone. Selv om heller ikke Jens P. Heyerdahl til sjuende og sist kan ta den med seg dit han går.