PÅ NETT: - Stadig mer av samfunnet baserer seg på at folk er på nett. Er du ikke på nett, vil du derfor i mange sammenhenger oppleve at du er utenfor samfunnet, sier Rigmor Aasrud i Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PÅ NETT: - Stadig mer av samfunnet baserer seg på at folk er på nett. Er du ikke på nett, vil du derfor i mange sammenhenger oppleve at du er utenfor samfunnet, sier Rigmor Aasrud i Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Rigmor vil på nett med alle

Regjeringen vil fjerne de digitale skillelinjene, og lover at halvparten av de 270 000 som nå ikke er på nett, skal være det innen 2018.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Idag er regjeringens dag for skippertak, og en rekke stortingsmeldinger og proposisjoner vil bli fremmet slik at de kan behandles og vedtas før sommeren. Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) vil på nett med alle, og kommer i dag med stortingsmeldingen «Digital agenda for Norge».

Et av hovedtiltakene går på at antallet som i dag ikke er på nett, 270 000, skal halveres innen 2018.

- Det er mange eldre, men også en del innvandrere, særlig kvinner, som ikke bruker internett i dag. Vi mener det er realistisk at halvparten av disse kan komme seg på nett, sier Aasrud til Dagbladet.

150 mill. til nettløse - Stadig mer av samfunnet baserer seg på at folk er på nett. Er du ikke på nett, vil du derfor i mange sammenhenger oppleve at du er utenfor samfunnet, sier hun.

Regjeringen har beregnet at rundt 4400 husstander ikke har tilgang til internett. Derfor skal det brukes 150 millioner årlig på å skjøtte på der dekningen ikke rekker i dag.

I meldingen tegner fornyingsministeren opp strategien. Gjennomføringen vil en rekke departementer stå for.

- Det viktigste er det kunnskapsminister Kristin Halvorsen på barnehage- og skolefeltet. Det foretas en gjennomgang av IKT-løsningene slik at vi får tilpasset utdanningen på en slik måte at de vi bedre digitale ferdigheter inn i grunnskolen.

Hun sier at den økonomiske delen av satsingen på dette feltet dels bygger på bevilgninger som gis i dag, men gjør der klart at det også vil komme friske penger.

Universell utforming Hun varsler imidlertid ingen storinvestering i utstyr, men viser til at tilretteleggingen av utstyr og internett skal bedres - for eksempel i bibliotekene.

- Digitalt bibliotek er en god samarbeidspartner allerede i dag. Og noe som er viktig for dem som ikke har tilgang til PC hjemme: Vi har på plass en forskrift om hvordan IT-systemer skal være universelt utformet. Det vil gi alle lettere tilgang til IKT-løsninger.

- Det er fortsatt en del arbeidstakere som ikke behersker internett, og det er en utfordring i dagens arbeidsliv. Så bedring av basiskunnskapen der er viktig.

I tillegg vil det satses videre på samarbeidet med frivillige, og Aasrud trekker fram Seniornett, som kurser eldre i bruk av datamaskin og internett.