Rigmor vil styrke retten til heltid

Men også retten til å fortsette i lave stillingsbrøker skal sikres, foreslår Ap-statsråd Rigmor Aasrud.

RETT TIL HELTIDSARBEID: - Vi vil styrke arbeidstakers fortrinnsrett, sier fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud, til Dagbladet. Foto: Scanpix
RETT TIL HELTIDSARBEID: - Vi vil styrke arbeidstakers fortrinnsrett, sier fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud, til Dagbladet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et internt Ap-utvalg foreslår at deltidsansatte skal, med en strengere lovtekst enn dagens arbeidsmiljølov, kunne kreve retten til en heltidsjobb når det lyses ut nye eller er ledige stillinger i en bedrift.

- Reell rett Rigmor Aasrud og utvalget foreslår fem punkter til lovendringer som hun totalt mener vil gi en reell rett til heltid.

- Vi vil styrke arbeidstakers fortrinnsrett, slik at det blir en reell mulighet og ikke bare en papirøvelse, til å kreve en heltidsstilling. Departementet gjennomfører nå en evaluering, som skal sørge for at fortrinnsretten blir reell.

Hvordan lovteksten blir utformet må vi komme tilbake til, sier fornyings- og administrasjonsministeren til Dagbladet.

I tillegg vil Aasrud og utvalget at loven:

• gir deltidsansatte rett til å kreve økt stilling som tilsvarer dokumentert merarbeid over tid
• krever at arbeidsgiver legger til rette for heltid gjennom arbeidsplaner
• gir drøftingsplikt til tillitsvalgte om bruk av deltidsstillinger
• krever at arbeidsgiver redegjør for bruk av deltidsarbeid

Rett til deltid I morgen får Aps sentralstyre utvalgets rapport med ti konkrete forslag til hvordan Jens Stoltenberg og partiet best kan gi deltidsansatte rett til heltidsstillinger eller større deltidsstillinger.

Det har lenge vært spekulert i om utvalget vil lykkes i å komme fram til en løsning som kan forene LOs krav til lovfesting av retten til heltid. Nå mener Ap-statsråden at utvalget har greid nettopp det.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi greid å enes om dette. Vi mener at jo at det ikke bare dreier seg om de som jobber heltid, men også de som ønsker å jobbe deltid i større stillingsbrøker. Det er viktig å få fram. vi skal tilrettelegge for de som ønsker å jobbe deltid, sier hun til Dagbladet.

Ap-strid I Ap har det lenge vært strid om man skal lovfeste retten til heltid.

LO, AUF og flere i Aps kvinnenettverk har stått steilt på kravet om en lovfesting.

Andre igjen, blant annet i Ap-ledelsen, har ment at det kan være vanskelig gjennomførbart i praksis for både arbeidsgiver og ansatte som ønsker deltid.

Stortingspolitiker og styremedlem i Aps kvinnenettverk, Anette Trettebergstuen, er godt fornøyd.

- Jeg mener det skal være en lovfesting av retten til heltid. Dette er riktig vei å gå, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer