Rigmors familie i sjokk over drapspåstander

Torgersens støttespiller hevder familien kan stå bak drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rigmor Johnsens søsken er i sjokk over påstander om at familien selv kan ha stått bak drapet på 16-åringen i 1957. De er sikre på at Fredrik Fasting Torgersen er den skyldige.

Rigmor Johnsens bror, Kjell Granly, sier han vil anmelde jusprofessor Ståle Eskeland, som i mange år har vært Torgersens støttespiller.

- Han skriver svart på hvitt i et brev som er gjengitt i rapporten, at enten vi to brødrene eller faren vår kan ha drept Rigmor. Det skal han ikke komme unna med, sier Granly, som vil diskutere saken med sin advokat før han går til politiet.
- Retter mistanke
Gjenopptakelseskommisjonen skriver i sin rapport at Eskeland retter mistanken mot avdødes far og/eller bror/brødre, og viser til et notat fra 2005, der Eskeland blant annet skriver følgende:

«Det er mulig vi står overfor en incestsak der far og/eller bror/brødre var innblandet. Kanskje hadde de noe med drapet å gjøre (en situasjon som kom ut av kontroll?) eller kanskje var de redd for at incesten skulle bli kjent, selv om de ikke hadde noe med drapet å gjøre.»

I notatet skriver Eskeland svart på hvitt at han tror det var flere om drapet og at han er sikker på at Fredrik Fasting Torgersen er uskyldig. Han skriver også at de fleste drapsmenn i seksualmord-saker finnes i familien.

I rapporten fra kommisjonen fastslås det at Eskeland overhodet ikke har holdepunkter for å anta at Rigmor Johnsens far, bror eller brødre hadde noe med drapet å gjøre. «Påstandene fremstår som oppkonstruerte og spekulative», heter det i rapporten.


- Torgersen skyldig 
Selv har Kjell Granly aldri vært i tvil om at Fredrik Fasting Torgersen er den skyldige drapsmannen.

- Han er dømt, og han har gjort det. Jeg er ingen dommer, men jeg var i rettssaken. Jeg kjente dem som bodde i nabolaget, politimannen tvers over gata og alle de andre, sier Granly til NTB. Han akter å gå videre med dette, og viser til at saken har vært en enorm påkjenning for hele familien i 49 år.

- Dette er et offentlig dokument som alle kan se, inkludert brevet fra Eskeland. Nå vil jeg igjen bli spurt av mine venner og min omgangskrets om hva som skjedde, sier broren.


«Desperat handling»
Jusprofessor Ståle Eskeland er forundret over at Granly vurderer å saksøke ham, og kaller det en «desperat handling».

- Det må han bare gjøre. Det kommer han ingen vei med. Dette er ren utredning, jeg har oppstilt visse mulige hypoteser. Ikke noe mer enn det, sier Eskeland til NTB

FAMILIEDRAP: Torgersens støttespiller,  jusprofessor Ståle Eskeland, mener Rigmors familie kan ha stått bak drapet i 1957.
FAMILIEDRAP: Torgersens støttespiller, jusprofessor Ståle Eskeland, mener Rigmors familie kan ha stått bak drapet i 1957. Vis mer

Han sier muligheten for at noen i familien kan ha begått drapet aldri har vært grundig etterforsket. Samtidig understreker jusprofessoren at han ikke har sagt eller skrevet at noen i familien Johnsen har noe ansvar for drapet.

- Det jeg har gjort er å analysere familiens oppførsel da drapet ble oppdaget. Den er besynderlig, sier Eskeland. Han legger til at han også har fremmet en hypotese om en annen mulig gjerningsmann, som ikke tilhører familien Johnsen.

- Ingen som var i nærheten av Skippergata 6b da drapet skjedde, er unntatt fra mistanke. Det gjelder også familien Johnsen, sier Eskeland.

(NTB)