Rihanna (4) og søsknene ble sendt til Nigeria i september: - De snakker alltid om Norge

Barna hadde bodd fire år i Norge da de ble sendt ut.

RIHANNA (4) OG MAMMA:  Rihanna er født og oppvokst i Oppland og hadde akkurat begynt på barnehage i Søndre Land, da hun ble sendt ut sammen med familien i fjor. Moren Esther forteller til Dagbladet at de har det vanskelig. Foto: Privat
RIHANNA (4) OG MAMMA: Rihanna er født og oppvokst i Oppland og hadde akkurat begynt på barnehage i Søndre Land, da hun ble sendt ut sammen med familien i fjor. Moren Esther forteller til Dagbladet at de har det vanskelig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble justisminister Anders Anundsen grillet i asylbarn-saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Justisdepartementet varslet i tildelingsbrevet for 2014 at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres spesielt for utsending, men på samme måte som andre barn. Instruksen ble imidlertid ikke fulgt opp av politiet, og flere lengeværende barn ble sendt ut i løpet av 2014 enn året før.

- Hadde vi sett trenden tidligere i året, tror jeg nok at vi måtte ha grepet inn og sett på hva som er årsaken. Utover høsten kunne vi kanskje undersøkt hvorfor flere barn ble utsendt. Men vi hadde fått forklart fra Politiets utlendingsenhet at utsendingene skyldtes at det hadde åpnet seg returmulighet i Nigeria, sa Anundsen under høringen.

En av de lengeværende asylbarna som ble sendt ut i fjor, var Rihanna (4).

Hun ble i september sendt til Nigeria sammen med sine søsken Serena (8) og Richy (7), og mamma Esther.

MÅTTE FLYTTE: Esther Omoregie sier at hun ikke forstår hvorfor de ikke fikk være i Norge. Serena er åtte år og har akkurat startet på skolen i Lagos. Her med søsteren Rihanna (4). Foto: Privat
MÅTTE FLYTTE: Esther Omoregie sier at hun ikke forstår hvorfor de ikke fikk være i Norge. Serena er åtte år og har akkurat startet på skolen i Lagos. Her med søsteren Rihanna (4). Foto: Privat Vis mer

- De snakker alltid om Norge. De har fortsatt kontakt med venner og lærere der. De sier «mamma, mamma: Norge!», hele tiden. Det er veldig vanskelig, sier Esther Omoregie til Dagbladet.

Oa.no fulgte i sommer familiens kamp for å bli i landet og familien er også på Bergens Tidendes oversikt over barn som har blitt sendt ut.

Født i Norge Rihanna (4) er født og oppvokst i Norge og hadde akkurat startet i barnehagen da familien ble sendt ut i september. Familien oppholder seg nå i Nigerias hovedstad Lagos.

- Jeg sier at der det er liv, så er det håp. Kanskje så får vi komme tilbake en dag. Da politiet plukket oss opp, så spurte barna hva de hadde gjort galt. «Lærerne mine elsker meg jo, hvorfor vil de ikke ha oss her?», spurte de. Jeg ser ingen grunn til at en trebarnsmor skal sendes ut på denne måten, sier Omoregie til Dagbladet.

De hadde søkt opphold på humanitært grunnlag, og mente det var farlig å returnere til mors fødestat, blant annet på grunn av fare for omskjæring av jentene.

- Men myndighetene mente hun trygt kunne returnere til andre deler av Nigeria. De har blitt en del av lokalmiljøet her på Søndre Land. Serena (8) var med i barnegospel og var med på forskjellige aktiviteter og gikk på skole her. De hadde god kontakt med lokalmiljøet på alle måter, sier sokneprest Øystein Wang, som har fulgt familiens sak.

Skulle endre praksis Etter avtale med regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF i 2013, skulle barnets hensyn ilegges mer vekt i asylsaker. Og da spesielt hvis barna har vært her lenge.

Men så kom avsløringen.

Bergens Tidende skrev i desember 2014 at denne beskjeden ikke hadde nådd Politiets utlendingsenhet (PU), som faktisk uttransporterer og tvangsutsender asylsøkere. I 2014 ble lengeværende asylbarn derfor sendt ut i ekspressfart.

- Jeg har ingenting. Jeg sitter bare her. Jeg vil takke Røde Kors for all hjelpen de har gitt oss, for å hjelpe oss med å skaffe en leilighet her i Lagos, sier Omoregie til Dagbladet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) bedyret fra Stortingets talerstol at regjeringen har «myket opp fokuset» på lengeværende asylbarn. I dag måtte justisministeren svare på om han har villedet Stortinget.

Politidirektøren og Politiets utlendingsenhet (PU) måtte svare på om utkastelse av asylbarn ble tvert imot prioritert for å oppfylle regjeringens måltall.

Les også: Når barn blir sendt ut av landet for å pynte på regjeringens asylregnskap, ser det utrolig stygt ut, skriver Marie Simonsen.

Les også: - Urettferdig kritikk av Anundsen

Fakta om asylbarn-saken

•  Asylavtalen som regjeringspartiene Høyre og Frp inngikk med samarbeidspartiene Venstre og KrF, innebærer at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt når søknader om opphold vurderes. Det gjelder spesielt asylbarn som har vært lenge i Norge.

• De politiske føringene fra Justisdepartementet ble ikke videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet (PU), har Bergens Tidende avdekket.

• Politidirektoratet hevder at Justisdepartementets føringer ble forstått og ble lagt til grunn, mens PU-lederen har uttalt at praksis ikke ble endret.

• Ved to anledninger i fjor skal politiet ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere.

• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har innkalt justisminister Anders Anundsen til høring om saken 6. februar. Også politidirektøren og sjefen for Politiets utlendingsenhet må forklare seg for kontrollkomiteen. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer