Riis-Johansen skuffet over kraftmotstand

- Vi skal kable masse, vi.

PROTESTERTE: Her demonstranter under statsminister Jens Stoltenbergs besøk i Norheimsund i fjor. Regjeringen ble ikke populære i kraftlinjesaken. 
Foto: Marit Hommedal /  SCANPIX
PROTESTERTE: Her demonstranter under statsminister Jens Stoltenbergs besøk i Norheimsund i fjor. Regjeringen ble ikke populære i kraftlinjesaken. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det er tankevekkende hvor mange som ikke har tatt inn over seg betydningen av å ruste opp kraftnettet for å møte klimautfordringene, sier Riis-Johansen til Klassekampen.

Han vil ikke si noe konkret om saken i Hardanger, men slår fast følgende:

- Vi skal kable masse, vi. Men vi kabler ikke av estetiske hensyn, bare dersom det er nødvendig av hensyn til naturmangfoldet, sier Riis-Johansen.

Han mener at folk må tåle å se vindmøller, vannkraftverk, bølgekraftverk og kraftlinjer hvis landet skal satse på fornybar energi. Det er naivt å tro at man kan satse på fornybar energi uten å ruste opp kraftnettet, mener statsråden.

- Å bygge ut fornybar energi uten å bygge kraftlinjer, er som å kjøpe ny bil uten å ha veier å kjøre den på. Dersom vi skal oppnå de ambisiøse klimamålene vi har satt oss, er vi nødt til å sette naturen i arbeid, sier Riis-Johansen.

Ulvik-ordfører og kraftmastmotstander Mona Haugland Hellesnes (V) mener Riis-Johansens budskap er interessant.

- Jeg tolker det som et positivt signal når han sier at sjøkabelen ikke kan bli regelen over hele landet, sier hun. Hun tolker Riis-Johansens utspill dit hen at sjøkabel kan aksepteres i Hardanger, men at det ikke må bety at all kabling i framtiden må være i bakken andre steder.

(NTB)

SNAKKER UT: Terje Riis Johansen forteller om sine følelser rundt kraftmotstanden i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SNAKKER UT: Terje Riis Johansen forteller om sine følelser rundt kraftmotstanden i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer