Riis-Johansen visste om pengegaven

Terje Riis-Johansen ble allerede orientert i 2008, forteller tidligere generalsekretær i Senterpartiet.

VISSTE: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen visste allerede i desember 2008 at det såkalte fornybarprosjektet skulle gi Senterpartiet penger til å drive valgkamp til 2009-valget. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
VISSTE: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen visste allerede i desember 2008 at det såkalte fornybarprosjektet skulle gi Senterpartiet penger til å drive valgkamp til 2009-valget. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen visste allerede i desember 2008 at det såkalte fornybarprosjektet skulle gi Senterpartiet penger til å drive valgkamp til 2009-valget.

Dette bekrefter tidligere generalsekretær Ivar Egeberg i Sp til Dagens Næringsliv.

- Riis-Johansen var informert om fornybarprosjektet, og at vi skulle få penger ut av det, sier Egeberg til avisen.

Statsråden selv har helt siden saken ble kjent avvist at han visste noe om pengestøtten på 500.000 kroner fra Eidsiva Energi og 200.000 kroner fra Troms kraft.

Egeberg forteller at Riis-Johansen ikke visste hvilke konkrete selskaper støtten skulle komme fra, men at det var klart at det var aktører innen kraftsektoren som skulle bidra med penger til Sp.

Den tidligere generalsekretæren skrev i en e-post til statssekretær Sigrid Hjørnegård, Riis-Johansens høyre hånd i departementet, at Eidsiva hadde bestemt seg for å sponse et Senterparti-prosjekt med 650.000 kroner, ifølge TV 2.

Egeberg beskriver det som merkelig at statssekretæren skal ha svart på e-posten uten å ha fått med seg pengesummen. Når det gjelder hans egen rolle i saken, hevder Egeberg at han handlet i god tro.

- Jeg mener jeg ikke har gjort noe galt, og jeg ville gjort det samme igjen. Den eneste feilen var selvfølgelig at jeg ikke visste at det var ulovlig å motta støtte fra offentlig eide selskaper, sier han. (NTB)