Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rik, immun EU-sjef

Mistenkt for korrupsjon i Italia og skattejuks i Spania, men immun som statsminister. I dag blir Silvio Berlusconi sjef for EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Silvio Berlusconi er like omstridt som han er rik. Italias rikeste mann, milliardær og mediemagnat, eier av flere fotballag. Ved hjelp av sin enorme penge- og mediemakt klarte han på rekordtid å bli Italias statsminister. Nå blir han også sjef for EU.

I dag tok nemlig Berlusconi over presidentskapet i EU. Selv om det er et verv som går på rundgang, seks måneder i slengen, vekker det oppsikt over hele Europa.

«Europe united in disgust as Berlusconi takes EU throne», skrev londonavisa The Independent på forsiden sin i går.

«Gudfaren, vises nå over hele Europa», skrev den tyske ukeavisa Der Spiegel på sin forside med et bilde av Berlusconi sittende på en trone av gull. Magasinet var ikke nådig i sin beskrivelse av hans arbeidsmetoder: 'Hjemme raserer han domstolene, underkuer mediene og får lover fra Parlamentet når han trenger dem, nå skal han representere Europa'.

The Econimist har på lederplass skrevet at Berlusconi er uegnet til å lede Europa og italienske Corriere della Serra stilte i dag, ifølge NRK, spørsmålet om han har de moralske kvaliteter til å overta ledelsen.

Korrupsjon

Italias presidentskap starter en dag etter en domstol i Milano avviste Berlusconis rettssak der han er beskyldt for å ha bestukket dommere. De brukte en helt ny lov som gir Italias øverste fem personer immunitet, inkludert statsministeren selv. Isteden ber italienske dommere om at Høyesterett vurderer hvorvidt loven er konstitusjonell.

Tidligere forsvarsminister i Berlusconis regjering i 1994, Cesare Previttui, ble i april dømt til 11 års fengsel for korrupsjon. Opprinnelig var Berlusconi selv også tiltalt i saken, men tiltalen ble trukket på grunn av landets statutter.

Også Spania har noe usnakket med Berlusconi. De ber om at Italia selv etterforsker sin statsminister for skattejuks eller tillater at Spania gjør det. Det er iforbindelse med en eierandel i fjernsynskanalen Telecino spania mener det er begått juks, men det er ikke lov til å etterforske et annet lands statsoverhode uten tillatelse. Italia har så langt ikke svart på henvendelsene.

Avviser kritikken

I tillegg til bekymring ovenfor Berlusconis juridiske problemer, forretningsavtaler og mediemakt, er enkelte europeiske diplomater også bekymret over mannens utenrikspolitkse initiativer.

Han har blant annet foreslått av Russland og Israel snart kan bli med i EU. Han er nærmere USA enn Europa i striden i Midtøsten når han nekter å møte Yasser Arafat. Dessuten har han presset på for å oppheve våpenembargoet mot Mohammar Gadhafis Libya.

I et intervju med en fransk radiostasjon fortalte han nylig at han kom til å fokusere på å gjenopprette forholdet mellom Europa og USA. Berlusconis Italia var et av landene som støttet krigen mot Irak.

Men kritikken mot ham avfeies:

- Venstrepressen i Italia har ført en krig mot meg siden de tapte valget, sier han.

Det er ventet at flere representanter i Europaparlamentet vil demonstrere mot Berlusconi i morgen. Det er varslet at miljøpartienes representanter vil bære plakater med teksten 'Likhet for loven', der de sikter til immunitetssaken.

<B>ITALIAS RIKESTE: Silvio Berlusconi er Italias rikeste mann, og statsminister.
<B>I RETTEN: 18. april i år satt Silvio Berlusconi i en rettssal i Milano, tiltalt for skatteundragelser og falske regnskaper på 90-tallet.
MAFIASJEF: Det tyske magasinet Der Spiegel bruker coveret til å fremstille den nye EU-sjefen som Europas nye Gudfar.