Rik på barnevern

Åge Strand ligger på inntektstoppen i Lunner med en nettoinntekt på 2,3 millioner kroner. Han er en av Norges mange barnevernsmillionærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åge Strand er blitt millionær på å arbeide med barn og unge som verken foreldre eller det offentlige klarer å ta seg av. I fjor hadde han en nettoinntekt på 2,3 millioner og en formue på nærmere 8,2 millioner kroner.

Strand er ikke alene om å tjene penger på å ta seg av barn og unge. Minst ti eiere av private barnevernsinstitusjoner har nettoinntekter på mer enn én million kroner, viser Dagbladets gjennomgang av likningen for 2003.

De private institusjonseierne ligger dermed langt over de offentlige institusjonslederne i inntekt.

-  Det er ingen statlige institusjoner som har ledere på et slikt lønnsnivå. I det offentlige tjener ingen mer enn 500 000 brutto, sier direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Ann-Marit Sæbønes.

Åge Strand sier dette om inntekten:

-  Jeg tjener mye av to grunner. Den første er at mine barn er i ferd med å overta. Den andre er at jeg er aktiv eier, og skattereglene i arveloven og delingsmodellen fører til at midler som egentlig ligger i selskapet blir lagt til min inntekt. Min lønn er på mellom 600 000 og 700 000, forklarer han.

Mange rike

Formuen kommenterer Strand slik:

-  Verdiene i holdingselskap og driftsselskap blir av likningsmyndighetene lagt til mine private verdier. Mine private eiendeler er langt under det som står i likninga, sier Strand. Han eier 66 prosent av aksjene i Solhaugen Holding, som eier miljøhjemmet.

Miljøhjemmet tar seg av unge med relasjonsskader, og har gode resultater. Strand har drevet i 33 år, og mener inntektene står i forhold til innsatsen.

-  Jeg arbeider 60 til 90 timer i uka, og tjener egentlig ikke så veldig mye, sier Strand.

Han har vært på inntektstoppen i Lunner kommune i flere år, og rundt om i landet sitter det flere barnevernseiere på toppene. I Drøbak er Knut Oscar Nordby blant de rike med 2,8 millioner kroner i nettoinntekt. Han eier 35 prosent av barnevernsinstitusjonen «Behandlingssenteret Små Enheter».

-  Bare en del av min inntekt kommer fra Små Enheter, hvor stor del ønsker jeg ikke å opplyse om, sier Nordby. Han eier to andre firmaer, men det ble bare tatt ut utbytte og lønn for til sammen 259 000 fra disse.

Det finnes også andre som tjener godt på barnevern. Arild Vegrim fra Haugesund eier og leder den private barnevernsinstitusjonen Vesterled I fjor hadde han en nettoinntekt på 2,6 millioner. Året før hadde han en inntekt på 5,1 millioner. Hugo Svendsen, eier av Lillesand Prosjektet i Kristiansand, tjente 2,5 millioner kroner i fjor.

Nytt system på vei

De fleste private institusjonene behandler ungdom med store atferdsvansker, og det er det offentlige som betaler for behandlingen. Det finnes ingen faste satser for behandlingen, og noen institusjoner har tatt over 15 000 kroner i døgnet for en plass.

-  Vi har lagt opp til et nytt system hvor institusjonene konkurrerer på pris og innhold. Da vil prisene til å gå noe ned, sier Sæbønes.

Myndighetene har i går gått gjennom økonomi, pedagogikk og drift i barnevernsinstitusjonene. Solhaugen ble godkjent som behandlingsinstitusjon. Vesterled og Lillesand Prosjektet har midlertidig godkjenning.

RIK: Etter å ha drevet Solhaugen Miljøhjem i 33 år har Åge Strand jobbet seg opp en stor formue. Han er nå god for 8,2 millioner kroner.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 622991373


Varnish cache server