Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rik på Dan Brown bøker

Det lille forlaget Bazar hadde omsetningsrekord i 2005 og forlegger Øyvind Hagen har blitt en rik mann på å selge Dan Brown til det norske folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bazar omsatte for 51 millioner kroner i 2005, men tjente likevel mindre enn året i forveien, til tross for en omsetningsvekst på 53 prosent. I 2004 gikk forlaget med et overskudd på 14 millioner, mye takket være bestselgeren Da Vinci Koden, mens overskuddet i fjor beløp seg til 11 millioner før skatt. Likevel kunne forlagssjef Øyvind Hagen (51) i fjor ta ut 4.3 millioner i utbytte fra overskuddet i 2004.

- Det var revisors forslag. Det er hyggelig å få oppleve å tjene så mye penger. Det gir muligheter for å sette igang andre prosjekter, sier han til Dagbladet.

Foreløpig har Bazar solgt rundt 800.000 av Dan Browns bøker i Norge, og neste år vil trolig den amerikanske suksessforfatterens femte bok være klar i butikkene.

Spennende titler

Det synkende overskuddet forklarer Hagen slik:

- Det kommer av at vi stadig vokser, alt er ikke Dan Brown lenger.

I 2004 jobbet fire personer i selskapet. Nå er ti personer fast ansatt, mens to-tre nye personer kommer på plass snart, i følge Hagen. Selv om inntektene altså har blitt større, har også utgiftene økt kraftig.

- Vi fant så mange spennende titler at vi ikke klarte å si nei til alle. Og vi får ikke den samme inntjeningen på alt vi utgir. Dan Brown sto for mye i fjor og er fortsatt viktig, sier Hagen.

EKSPANDERER: - Vi vokser over hele linja, sier forlagssjef Øyvind Hagen i Bazar. I fjor kunne han ta ut 4.3 millioner kroner i utbytte. Ved siden av bøkene til Dan Brown er Bazar mest kjent for å utgi Paulo Coelho i Norden. FOTO: Linda Næsfeldt
EKSPANDERER: - Vi vokser over hele linja, sier forlagssjef Øyvind Hagen i Bazar. I fjor kunne han ta ut 4.3 millioner kroner i utbytte. Ved siden av bøkene til Dan Brown er Bazar mest kjent for å utgi Paulo Coelho i Norden. FOTO: Linda Næsfeldt Vis mer

Konsernbidrag

I år er forleggeren mer måteholden og tar ikke ut utbytte selv, men i regnskapet kommer det frem at styret ønsker at det skal betales konsernbidrag på 7.6 millioner kroner til eieren av Bazar Forlag, Mosaikk AS. Mosaikk drives av Hagen selv, som ved siden av å være daglig leder i selskapet eier 60 prosent av aksjene. De resterende besittes av kjæresten hans, Monica Antunez Rezende. Hagen benekter at han har planer om å bruke selskapet som en buffer for å ta ut større beløp fra overskuddet i Bazar.

- Vi trenger de pengene i selskapet, vi vokser over hele linja og har en stor vekst i Norden, sier han.

Hva pengene skal brukes til i Mosaikk er likevel uvisst.

- Jeg kan ikke si reelt hva pengene skal brukes til. Det er første gang vi betaler konsernbidrag.

E-post-bråk

Til tross for salgssuksesssene har det stormet rundt forlaget det siste året. I begynnelsen av juli politianmeldte Datatilsynet Bazar og forlagssjef Øyvind Hagen for brudd på personopplysningsloven i forbindelse med overvåkning av e-post til egne ansatte. Flere ansatte har forlatt selskapet i protest. Hagen har hele tiden hevdet at han har hatt sitt på det tørre og spilt med åpne kort overfor Datatilsynet.