Rik på lotteri for trafikkskadde

Ikonet Cato Zahl Pedersen er blitt god butikk for Nesodden-ekteparet Thor Bjørn (61) og Bente Karin Lie (57). De har i flere år drevet Bilpluss-lotteriene til inntekt for CatoSenteret i Vestby. Takket være det vellykkede loddsalget har de kunnet investere rundt 10 millioner kroner i en luksuriøs hytteeiendom nær Hafjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tusen nordmenn har kjøpt skrapelodd til inntekt for CatoSenteret og for Landsforeningen for Trafikkskadde. Det de ikke har visst er at en betydelig andel av lotteriets overskudd går til berikelse av de som administrerer det. Bare en femmer av de 20 kronene et skrapelodd koster, går til det gode formålet. Resten går til premier (5 kr) og til driftsutgifter (10 kr). I disse driftsutgiftene inngår betaling til operatøren for administrasjon av lotteriet, pakking av lodd o.l. Det er her operatørene Lie har tjent gode penger, og som de har kanalisert videre til private eiendommer.

Thor Bjørn og Bente Karin Lie eier og driver lotteriselskapet Lottcon AS. Samtidig sitter de i ledelsen for Stiftelsen Sofienlund, som arrangerer Bilpluss-lotteriene. De er dermed sine egne oppdragsgivere når de ber Lottcon drifte disse lotteriene.

Bruker Cato-navnet

Stiftelsen Sofienlund, som i fjor satt igjen med 5 millioner i overskudd fra Bilpluss-lotteriene, gir gaver til CatoSenteret og til rehabiliteringsprosjekter andre steder i landet.

AS-er i fleng

 • Thor Bjørn Lie (61) hadde i år 2000 en nettoinntekt på 618000 kr, en likningsformue på 655000 og betalte 417592 kr i skatt.
 • Bente Karin Lie (57) hadde en skattbar inntekt på 717200 kr, en likningsformue på 587000 og skattet 386901 kr.

  Begge har, alene eller sammen, et vell av aksjeselskaper som spenner over alt fra import av vinråstoff til kjøp og salg av eiendom.

 • Lottcon AS, selskapet som driver Bilpluss-lotteriene og Airbag-lotteriet, hadde i fjor driftsinntekter på 17,5 millioner kroner. Rundt 15 mill. av dem var ifølge Lie knyttet til drift av lotterier.
 • Etter driftskostnader på 12,3 millioner (hvorav lønninger ca. 4 mill.), og skatt, endte årsresultatet på 3,4 millioner. Dette, pluss 1,4 millioner til - til sammen 4858888 kroner - ble tatt ut som utbytte og overført til familien Lies eiendomsselskap Øståsen Eiendom AS.

  Øståsen har på denne måten tatt ut utbytte på 10 millioner kroner fra Lottcon i løpet av de fire siste åra.

  I tillegg tar morselskapet en pen husleie fra datterselskapet. Denne er ikke oppgitt, men inngår i sekkeposten «andre driftskostnader» på vel 8 millioner kroner i 2001-regnskapet.

 • Øståsen Eiendom har i løpet av de siste par åra bygd en luksuriøs fritidseiendom nær Hafjell i Øyer. Aksjeselskapet eier også familiens egen boligeiendom på Nesodden, samt lokalene til Lottcon i et industriområde på Ås og noen boliger i Vestby. Bente Karin Lie er daglig leder i Øståsen Eiendom, der hun i fjor hevet 560000 kroner i lønn. Det oppgis å være fire ansatte i selskapet.

  Må ha noe igjen


  Forretningsmannen Thor Bjørn Lie sier til Dagbladet at han kan forstå at det virker grådig å ta ut så mye i utbytte fra et lotteriselskap, men mener det blir feil å se isolert på lotteriselskapets regnskap:

  - I realiteten tilsvarer Lottcons overskudd bare 11 prosent av det samlede lotterioverskuddet som har gått til organisasjonene, fordi vi gikk med underskudd i et annet selskap, Lottcon Medlemsservice. De har jobbet direkte med loddsalget.

  - Men dere har uansett tatt ut et utbytte på 4,8 millioner?

  - Jo, men det er dels et etterslep fra tidligere år.

  Lie sier de har greid å drive lotterivirksomheten effektivt og mener det er rimelig at driftsselskapet sitter igjen med en brukbar fortjeneste:

  - Vi har lagt ned svært mye arbeid og investeringer i utstyr for å få disse lotteriene til å gå bra. Verken Landsforeningen for Trafikkskadde eller CatoSenteret hadde eksistert uten loddinntektene. Vi er oppriktig engasjert i arbeidet for at skadde mennesker skal komme seg på beina igjen, sier Lie.

  - Hva er utbyttet blitt brukt til?

  - Det blir brukt til å betale ned på eiendomsselskapet Øståsens gjeld.

  - Og selskapet har en stor hytteeiendom i Øyer?

  - Et kurssted.

  Stedet er uansett til salgs som fritidseiendom, annonsert på finn.no. En sjekk i grunnboka viser at en betydelig andel av Øståsens gjeld er knyttet til denne 3,7 mål store idylliske eiendommen nær Hafjell. Ekteparet kjøpte det som et fradelt småbruk for nærmere 600000 kroner i 1997, den gangen gjennom Lottcon AS. Siden er eiendommen overført til Øståsen Eiendom, som har lånt 9,5 millioner av Gjensidige NOR for å bygge det ut.

  Lie sier det var ment brukt som kurssted for de ansatte, men ifølge Øyer kommune er det ikke godkjent for slikt formål. Om familien Lie får solgt stedet for denne prisen, er en annen sak. Markedet for dyre Hafjell-hytter er svært labert for tida.

Telefonselgerne som ringer rundt, markedsfører loddene med Cato Zahl Pedersens navn.

Lottcon drifter også Landsforeningen for trafikkskaddes lotteri, Airbag-lotteriet. Også her bidrar Cato-navnet til suksess. Foreningen kjøper behandlingsplasser i Son. Foreningen hadde 12,2 millioner i loddinntekter i fjor. Nå viser det seg at millionene har rullet inn også til lotterispesialistene selv:

4,8 mill. i utbytte

TJENT GODT: Sivilingeniør og forretningsmann Thor Bjørn Lie har tjent godt med penger på sitt engasjementet for trafikkskadde.