Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rik uten blygsel

Han har ikke dårlig samvittighet for å eie det mest spektakulære huset, alltid siste Mercedes av typen schvær, eget helikopter og hytte på 900 kvadrat med vinkjeller. I fjor tjente han fem millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Svein Bakke husker godt hvor han kommer fra, han som ble mobba for sine avlagte klær og Stomperud-dialekt - når han da ikke stammet.

Svein Bakke er blitt 50 og har trappet ned på jobbingen. Nå jobber han «bare» 10- 12 timer om dagen, men ser fortsatt ikke forskjell på lørdag, søndag og mandag. Til gjengjeld unner han seg ferie seks til åtte uker hvert år.

Og da tar han ordentlig ferie. Slapper av på Gran Canaria, hvor han kjøpt seg inn i et av de mest eksklusive time share-anleggene, Anfi Beach Club. Men flyreisen tas på turistklasse.

- Du kommer ikke fortere fram, selv om du flyr på første klasse. Slikt blir det penger av, sier han med et skjevt, brunbarket smil.
17 år gammel startet han med langkosten og vasket 18 timer i døgnet. Da han fikk lappen som 18-åring, kjøpte han splitter ny bil.

Hytte på 900 kvm.

Det er først de to siste åra det virkelig har tatt av for Bakke.
I 1996 kjøpte han og kona Randi sitt 850 kvadratmeters hus i Holmenkollen til drøyt 22 millioner, og har siden skiftet ut den gamle 200 kvadratmeters hytta i Trysil med en ny på 900, med vinkjeller og noen boblebad. Han kjøpte nylig et tre millioners helikopter, og bruker nå fritida på å ta flytimer. Sist på eksess-lista står overtakelse av det gamle huset til Hydro-grunnlegger Sam Eyde på Bygdøy, anslått til noen og tredve millioner.

- Jeg gjør det så pass bra at det blir viktig å nyte noe av det jeg har jobba for. Disse tingene vi har kjøpt er luksusen vi unner oss. Du ser aldri meg på byen med dyre champagner, og jeg er helt tilfreds med et rundstykke til lunsj. Andre har nok mer fritid. Jeg kunne latt være å gjøre et arbeidsslag resten av livet, men jeg elsker jobben min. Jeg kunne sikkert tjent mye mer penger hvis jeg hadde satset på Børsen, men det er ikke noe for meg.

- Barna har aldri fått leve noe luksusliv. Fra de var 12- 13 hadde de vaskejobb to- tre ganger i uka ved siden av skolen. Jeg sa til dem at det de klarte å spare til de var 18, ville jeg matche for å kjøpe bil. Så datteren min sparte 50000, mens sønnen min sparte 80000, og da fikk de kjøpe en bil for henholdsvis 100000 og 160000. Det lærte dem å tenke økonomisk.

Behagelig liv

- Jeg har alltid hatt det jeg har behov for. Selv om jeg har veldig mange pene ting rundt meg, synes jeg ikke livet er så veldig annerledes nå, sammenliknet med tidligere.
- Jeg synes jeg har et bevisst forhold til bruk av penger. Jeg har alltid skilt mellom hverdag og fest. Spiser du biff hver dag, blir det ikke noe hyggelig med fest. Vi spiser helt vanlig mat, vi - kjøttkaker og sånt, og grøt på lørdager. Alkohol drikkes bare på fest.
- Om jeg føler noe sosialt ansvar? Jeg føler med folk som lider, særlig når det er uforskyldt. Men en del må lære seg å ta mer ansvar for seg og sine. Jeg har et greit forhold til fattigdom og rikdom. Jeg gir til innsamlinger og sånt, men føler at jeg gjennom skatteseddelen gir mer enn de fleste, sier Bakke.

Hvorfor lærere?

- Jeg ser ikke noen grunn til at lærere spesielt skal få så mye høyere lønn. Hvorfor ikke renholdsarbeidere og stuepiker. De fortjener mer de også.
- Der har du jo selv gode muligheter til å påvirke lønna, i hvert fall til dine egne ansatte?

- Skal vi få oppdrag, må vi være konkurransedyktige på pris. Vi kan ikke som enkeltbedrift heve lønningene. Da taper vi.

Trenger ikke penga

- Hvor mye jeg tjente i fjor? Rundt fem millioner. Ikke at jeg trenger det, men et av selskapene er organisert slik at overskuddet blir min lønn. Noen ganger har jeg tre- fire hundre tusen, andre ganger fem millioner. Jeg synes all fokuseringen på penger i samfunnet i dag begynner å bli dum.

Det må da være lov å tjene penger og bruke dem uten at den vanlige mann i gata skal henge seg opp i det, så lenge man har tjent pengene på lovlig vis og betaler sin skatt. Vi må akseptere at hvis vi skal ha noen draiv i samfunnet, må vi ha mennesker som gjør mer enn å jobbe åttetimersdag. Jeg skulle ønske at flere følte det som meg.

- Vi burde heve takhøyden og akseptere at folk er forskjellige, ikke bare når det gjelder økonomi, men også når det gjelder andre ting.

- Men jeg blir flau når jeg ser og hører mennesker som i det ene øyeblikket deltar i voldsomt forbruk, i neste øyeblikk ber andre om å moderere seg. De som sitter i posisjoner må vite at det man gjør blir lagt merke til. Du kan ikke spise krokodille, og be andre om å spise graut. Det blir bare dumt.

HELT OK: -Det må være lov å tjene penger uten at mannen i gata skal henge seg opp i det, sier Svein Bakke, blant annet eier av fast eiendom for en halv milliard kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!