Rikadvokaten bekymret - gransker politiet i Bergen

Riksadvokat Tor-Aksel Busch er bekymret og tar nå grep for å bedre tilliten til politi og påtalemyndighet etter Monika-saken

BEKYMRET:  Riksadvokat Tor-Aksel Busch er bekymret etter Monika-saken, og nå nedsetter han et uavhengig granskningsutvalg som skal granske saken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEKYMRET: Riksadvokat Tor-Aksel Busch er bekymret etter Monika-saken, og nå nedsetter han et uavhengig granskningsutvalg som skal granske saken. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokat Tor-Aksel Busch bekrefter overfor Dagbladet at han er bekymret, etter avsløringene av politiets etterforskning etter drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i november 2011.

- Vi har nå hastebestemt at det settes ned en uavhengig granskningsgruppe som skal vurdere denne saken. Utvalgets mandat er ikke klart, men hele saken skal vurderes og granskes. Utvalget skal se på perioden fra etterforskningen startet, og fram til det i vår ble besluttet at saken skulle gjenopptas, sier riksadvokat Busch til Dagbladet.

Riksadvokatembetet har ikke tidligere vært inne i Monika-saken. Men etter at Tor-Aksel Busch ble kjent med etterforskningen, bestemte han i dag at hele saken skal granskes.

Full gjennomgang - Henleggelsen ble påklaget til statsadvokaten i Hordaland av bistandsadvokaten til moren. Statsadvokaten ba politiet om en begrunnelse, og saken ble gjenopptatt. Samtidig har bistandsadvokaten anmeldt etterforskningsledelsen, denne anmeldelsen blir på vanlig måte etterforsket av Spesialenheten for politisaker, sier Busch.

Riksadvokaten vil ha en fullstendig gjennomgang av Monika-saken.

- Utvalget som skal granske hva som skjedde fram til saken ble henlagt, vil bli oppnevnt i løpet av kort tid. Mandatet er ikke klart, men vil komme i løpet av kort tid, sier Busch.

- Vi ønsker en grundig gjennomgang av hele saken, fram til den ble gjenopptatt i mai i år. I utvalget vil personer med tung påtale- og politifaglig erfaring sitte. Ingen personer tilknyttet Hordaland politidistrikt skal sitte i utvalget, sier Busch.

Avhengig av tillit - Har du forståelse for at det nå stilles spørsmål om tilliten til Hordaland politidistrikt?

- Ja, og det er derfor vi nedsetter dette utvalget, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet.

Samtidig har riksadvokaten bestemt at samtlige mistenkelige dødsfall i Norge, skal vurderes av statsadvokaten før saken eventuelt henlegges.

Dramatisk - Praksisen vedrørende mistenkelige dødsfall har variert fra distrikt til distrikt. Vi har nå bestemt at samtlige mistenkelige dødsfall skal vurderes av den lokale statsadvokaten før saken eventuelt henlegges. Fram til nå har dette ikke vært praksis for Hordaland politidistrikt, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Overfor Dagbladet medgir riksadvokat Tor-Aksel Busch at situasjonen i Hordaland er dramatisk.

- Utvalget vil vurdere kvaliteten på arbeidet som ble gjort under etterforskningen og samtidig vurdere tilliten til politiet i Hordaland.

Parallelt med granskingsutvalget til riksadvokaten og etterforskningen til Spesialenheten for politisaker vil etterforskningen i Monika-saken fortsette.