Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rikdomsdrømmen ble terrormareritt

Anders Behring Breiviks svindlerkarriere mislyktes totalt.

DRØMTE OM MILLIONINNTEKTER: Da Anders Behring Breivik var med i FpU, skrev han mye om drømmen om å bli millionær på organisasjonens debattforum.  Foto: Privat/Skjermdump
DRØMTE OM MILLIONINNTEKTER: Da Anders Behring Breivik var med i FpU, skrev han mye om drømmen om å bli millionær på organisasjonens debattforum. Foto: Privat/Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Get rich or die trying,» skrev Anders Behring Breivik på FpUs debattforum i 2003.

Dette er bare ett av innleggene hvor terrorsiktede uttrykker et voldsomt ønske om å tjene seg rik. Han skriver blant annet at han som gründer er villig til å ta sjansen på å gå personlig konkurs.

- Nå er det også slik at sjansene er til stede for å skape arbeidsplasser, øke statens inntekter (...), bli rik - tjene millioner og leve resten av livet uten økonomiske bekymringer, skriver han.

Da Breivik ble pågrepet av politiet 22. juli, hadde en han en voldsom kredittkortgjeld, og selskapet hans E-Commerce Group var tvangsoppløst tre år tidligere. Millioninntektene han skryter på seg i manifestet ser ut til å bare være en bløff.

- Ydmykende Som Dagbladet tidligere har skrevet, var Breiviks opprinnelige plan å markedsføre sitt bisarre manifest økonomisk, men han klarte ikke å skaffe nok penger, og bestemte seg derfor for å gjennomføre terrorangrepene.

- Plan A er å skaffe 25 millioner kroner for å etablere organisasjonen som kan vokse og distribuere manifestet. Hvis jeg ikke klarer å skaffe midlene må jeg gå videre med operasjonen for å markedsføre manifestet på den måten, skriver han.

I 2006 flyttet han hjem til mora på Hoff, noe han selv skriver var nedverdigende i forhold til «hans gamle liv».

- Dette ville ikke ha fungert i det gamle livet mitt, da jeg var en egoistisk karrierekyniker, fordi det ville ha ødelagt mitt sosiale image. Men de som velger å bli tempelriddere bryr seg lite om image. Det eneste som betyr noe er om du har nok midler og fritid til å fullføre de nødvendige målene, skriver han.

- Kan være en trigger Dagbladet har tidligere skrevet at psykologer mener Breivik framstår som en person med ekstrem narsissistisk personlighetsforstyrrelse. På denne bakgrunn kan en økonomisk ydmykelse ha vært vanskelig å takle.

TERRORMARERITT: Anders Behring Breiviks plan endte i de grusomme terrorangrepene 22. juli. Foto: REUTERS/Marius Arnesen/NRK/Scanpix
TERRORMARERITT: Anders Behring Breiviks plan endte i de grusomme terrorangrepene 22. juli. Foto: REUTERS/Marius Arnesen/NRK/Scanpix Vis mer

- Krenkelser kan være en trigger for folk med den slags personlighetstendenser, men det skal veldig mye mer til for å komme fram til denne hendelsen her. Vi må passe oss for å forenkle og hekte oss opp i ett enkelt element for å forklare en så ekstrem situasjon, sier Trine Waaktaar, dr. psychol. ved Regionsenter for Barn og Ungdoms Psykiske Helse Øst og Sør (RBup).

Venner av Breivik bekrefter overfor Dagbladet at Breiviks ønske om rikdom sto sterkt.

- Han hadde en del prosjekter på gang som gikk over hodene på andre rundt ham, og han fikk ting for seg som han gikk veldig inn i. Et av prosjektene dreide seg om et reklamebyrå. Mens vi hadde startet på universitets- eller høgskoleutdanning, gikk han rett ut og skulle bli millionær. Han var veldig opptatt av å bli rik, sier en bekjent.

Reklamebyrået han refererer til er Media Group AS, som Breivik startet sammen med en kompis i 2000. Breivik skriver selv at selskapet ble kjøpt opp av Mediamax Norway AS ett år seinere. Dette stemmer ikke, ifølge administrerende direktør Øyvind Markussen i JCDecaux, som seinere kjøpte opp Mediamax. Media Group ble tvangsoppløst i 2003, og ifølge sluttinnberetningen fra bobestyrer ser det aldri ut til at selskapet har tjent noe særlig penger.

Tapte stort på børsen Breivik selv påstår at han tjente sin første million da han var 24 år. Ifølge skattelistene har han ikke hatt en skattbar inntekt siden 2007. Da sto han oppført med en inntekt på 5223 kroner. Hans forsvarer Geir Lippestad sier til Dagbladet at det fortsatt er litt uklart hvordan Breivik har tjent penger til aksjonen.

- Han har nevnt at han har tjent penger på reklamevirksomhet. Han har også kjøpt og solgt aksjer. Det er en tid tilbake siden, sier han.

Breivik investerte blant annet nesten 900 000 kroner i det amerikanske mobilselskapet SunCom i 2005 gjennom sitt heleide selskap E-Commerce Group AS. Det er ikke klart hvordan Breivk skaffet disse pengene, men det er notert en langsiktig gjeldspost på 744 000 kroner. Investeringene i selskapet ble ingen umiddelbar gullgruve. Kursen i SunCom sank og påførte E-Commerce Group et papirtap på vel 23 000 kroner.

Også dette selskapet ble tvangsoppløst, på grunn av manglende revisor. Innberetningen fra bobestyret avdekker brudd på regnskapsloven, ligningloven, aksjeloven og revisorloven. Registreringsplikten ble heller ikke overholdt. Forholdet ble meldt til politiet, men saken ble seinere henlagt.

Rikdomsdrømmen ble terrormareritt

Da selskapet ble oppløst i 2008, var det registrert 2747 kroner i bankinnskudd. Sluttregnskapet viser et underskudd på 42 865 kroner. Totalt tapte selskapet 500 000 kroner på alle aksjeinvesteringene, som hovedsaklig foregikk mellom august 2005 og januar 2006, ifølge rapporten.

Tappet selskapet Breivik skal ha vurdert å oppløse selskapet allerede i 2005, men han hadde ikke penger nok til å engasjere noen til å sluttføre avviklingsprosessen. To år seinere overførte han 600 000 kroner tilbake til seg selv.

Siktede har tidligere forklart til politiet at han hadde tjent seks millioner kroner, og skriver selv i manifestet at han har overført penger gjennom selskapet Brentwood Solutions Ltd. i skatteparadiset Antigua.

- Jeg registrerte et selskap i et utenlandsselskap og opprettet flere bankkontoer i utlandet for å unngå omfattende statlig skattlegging. På den måten kunne jeg bygge opp formuen raskere, skriver han selv.

Brentwood Solutions er imidlertid registrert i Skottland, og en kilde som kjenner etterforskningen har tidligere sagt til Dagbladet at Breiviks forretningsvirksomhet framstår som en bløff.

Etterforsker skatteunndragelse I manifestet skriver Breivik også at det er legitimt å ikke betale skatt, blant annet fordi myndighetene ikke opprettholder de nasjonale grensene. Han skal ha skaffet seg en rekke utenlandske kredittkort for å finanisere terrorvirksomheten.

- Var skatteunndragelse en metode for å finansiere dette terrorangrepet? Det er det viktig at vi undersøker, sier leder for Skattekrim øst, Jan-Egil Kristiansen.

Han forteller at de nå bistår politiet med å full oversikt over Breiviks inntekter og investeringer, og at de i flere saker har sett at man har brukt utenlandske betalingskort for å drive med skattesvindel eller for å finansiere kriminell virksomhet.

- Breiviks bruk av utenlandske bankkort vil være en av de tingene vi sjekker, sier Kristiansen, som ikke har vurdert om de skal reise skattesak mot Breivik.

Rikdomsdrømmen ble terrormareritt

- I prinsippet vil det være en skattesak om de påstandene er riktige. Men det er ikke akkurat vårt fokus nå, sier Kristiansen.

DISKUTERTE PENGER: I flere innlegg på debattforumet til FpU skrev Breivik om at han ville bli millionær. Foto: Skjermdump
DISKUTERTE PENGER: I flere innlegg på debattforumet til FpU skrev Breivik om at han ville bli millionær. Foto: Skjermdump Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling