Rike barnefamilier tjener mest

Plaza-forliket mellom Ap og sentrumspartiene om å halvere matmomsen gjør maten 8,9 prosent billigere. Det vil de rikeste barnefamiliene tjene mest på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjett i havn etter nattlig dragkamp

Billigere mat - alt annet blir dyrere

Sparer 5000 - synes andre ting er viktigere

Medaljens bakside er at momssatsen på alle andre varer øker med en prosent fra 23 til 24 prosent. Det skjer allerede fra nyttår, mens halveringen av matmomsen først finner sted fra 1. juli neste år.

Tjener fett

Det er usikkert hvor mye prisene vil stige som følge av den generelle momsøkningen, blant annet på grunn av konkurranse. Husholdningene vil uansett tjene på reformen.

Beregningene fra Statistisk sentralbyrå forutsetter at hele momsreduksjonen slår ut i lavere matvarepriser, og at Rimi-Hagen og de øvrige matkongene ikke stikker av med gevinsten.

  • For en enslig vil momshalveringen utgjøre om lag 1365 kroner i året.
  • Et par uten barn med gjennomsnittlig inntekt og forbruk vil bruke 2968 kroner mindre på mat.
  • Et par med barn vil bruke 4371 kroner mindre på mat neste år.

Det er altså barnefamiliene som har størst grunn til å juble. Særlig de småbarnsfamiliene med høyest inntekt og størst forbruk av mat.

  • Barnehusholdninger med en samlet inntekt på 260000 kroner vil kunne spare 3500 kroner i året på momshalveringen.
  • Par med barn og totale årlige inntekter på 530000 kroner vil spare over 5000 kroner.

Mindre grensehandel

Forlikspartnerne satser på at grensehandelen vil bli kraftig redusert. Ifølge Handelens og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) utgjorde grensehandelen i fjor mellom 7 og 8 milliarder kroner. I år har grensehandelen økt med 50 prosent og har passert 10 milliarder kroner.

Mye av grensehandelen skyldes lavere priser på alkohol og tobakk. Men ifølge HSH er billigere matvarer hovedårsaken. Matvareprisene i Sverige er ifølge en rapport fra Landbrukets utredningskontor 12 prosent lavere enn de norske. Nå vil forskjellene bli kuttet dramatisk.

Med halv matmoms kommer nordmenn i godt selskap. Nesten ingen EU-land har full moms på matvarer. Finnene topper med 17 prosent, svenskene har 12 prosent, Storbritannia har nullsats.

FORNØYDE: Statsminister Jens Stoltenberg og forhandlingsleder Hill-Marthe Solberg (Ap) var lettet da det i går ettermiddag ble klart at sentrum og Arbeiderpartiet ble enige om budsjettforlik.foto: TOMM W. CHRISTIANSEN