- Rike burde være mer takknemlige

Velferdssamfunnet har gjort dem rike, mener Jens Stoltenberg.

UT MOT FRPS RIKE STØTTESPILLERE:  - Mange rike burde være mer takknemlige for at velferdssamfunnet har gjort det mulige for dem å bli rike, sier Jens Stoltenberg til Dagens Næringsliv. Her sammen med partisekretær Raymond Johansen ( til høyre)  under en pressekonferanse i Oslo onsdag. 
Foto: Morten Holm  / SCANPIX
UT MOT FRPS RIKE STØTTESPILLERE: - Mange rike burde være mer takknemlige for at velferdssamfunnet har gjort det mulige for dem å bli rike, sier Jens Stoltenberg til Dagens Næringsliv. Her sammen med partisekretær Raymond Johansen ( til høyre) under en pressekonferanse i Oslo onsdag. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener finanstoppene som gir millioner til Frp burde vist større takknemlighet overfor den norske velferdsstaten.

Frp får store pengegaver fra finans- og næringslivstopper og forsøker på den måten å få Jens Stoltenberg og hans rødgrønne mannskap ut av regjeringskontorene. Nå går statsministeren ut mot Frps rike støttespillere.


- Tør å satse

- Velferdssamfunnet gjør at folk tør å satse. Det er mulig å satse fordi man vet at det ligger et godt sikkerhetsnett og velferdsgoder i bunn for alle. Derfor er det mange rike som burde være mer takknemlige for at velferdssamfunnet har gjort det mulige for dem å bli rike, sier Jens Stoltenberg til Dagens Næringsliv.


Investor og milliardær Christen Sveaas har gitt store pengegaver til partiene på høyresiden. Frp har fått to millioner kroner av Sveaas, mens Høyre har fått én.


- Jeg har aldri klaget på verken skattenivå eller skattetyper i Norge. Jeg deltar og vil fortsatt delta i spleiselaget og vil betale min skatt så god jeg kan, sier Sveaas.


Ap får LO-støtte

- Mine partibidrag har ikke et skattebesparelsesmotiv. Motivet er enkelt: Jeg mener Norge vil bli et bedre land å bo i uten en sosialistisk regjering, sier milliardæren.


Også Stein Erik Hagen og Øystein Stray Spetalen er blant dem som har gitt pengegaver til Frp.

Men Frp og Høyre er ikke alene om å få millionstøtte. Stoltenbergs eget parti får støtte av LO, men statsministeren synes ikke dette er problematisk.


- Arbeiderpartiet og regjeringen fører en politikk som ivaretar interessene til brede lønnstakergrupper. Det handler om lav arbeidsledighet, god velferdsstat og et velorganisert arbeidsliv. Det er en politikk som er i LOs interesse, sier han.


- Jeg vil heller lede et parti som ivaretar brede lønnstakergruppers interesser, enn å stå for en politikk som landets mest velstående ser seg tjent med, sier Stoltenberg.


(NTB)