- Rike drikker mest foran barna

En ny undersøkelse viser at halvparten av alle nordmenn som drakk alkohol i sommer, gjorde det med barn til stede.

MED BARN: En undersøkelse som er gjennomført av Norstat for legemiddelselskapet Lundbeck viser at peroner i aldersgruppa 40 til 49 år som oppga å drikke alkohol i sommer, gjorde det med barn til stede.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
MED BARN: En undersøkelse som er gjennomført av Norstat for legemiddelselskapet Lundbeck viser at peroner i aldersgruppa 40 til 49 år som oppga å drikke alkohol i sommer, gjorde det med barn til stede. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En fersk undersøkelse som er gjennomført av Norstat for legemiddelselskapet Lundbeck, viser at halvparten av de som drikker alkohol i løpet av sommerferien, gjør det med egne eller andres barn til stede.

Undersøkelsen viser at antallet nordmenn som drikker mer enn ti alkoholenheter hver uke blir fordoblet i sommerferien. En av ti i undersøkelsen svarer at de synes selv at de drikker for mye, og at de ønsker å redusere alkoholbruken. Hos dem med høyest alkoholkonsum, svarer tre av ti at de selv synes de drikker for mye.

I aldersgruppa 40 til 49 år oppgir nesten tre av fire at de drikker alkohol sammen med barn. Blant de som har en husholdningsinntekt over 1 million kroner oppgir to av tre at de drikker med barn til stede, ifølge undersøkelsen. I husholdninger med årsinntekt på under 400 000 er dette tallet redusert
I husholdninger med årsinntekt under 400.000 er dette tallet redusert til én av tre.
- Det går over styr Generalsekretær Marius Sørensen-Sjømæling i Barn av rusmisbrukere forteller at de får flere tilbakemeldinger fra barn og unge i løpet av, og rett etter sommerferien, som føler ubehag ved det at foreldrene drikker.

- Om sommeren forteller mange at foreldrene drikker uvanlig mye sammenliknet med resten av året, sier Sørensen-Sjømæling til Dagbladet.

- DET GÅR OVER STYR: - Noen barn  opplever at det på sommeren går helt over styr, og at foreldrene drikker alkohol hver dag og at alle hverdagslige rutiner forsvinner, sier generalsekretær Marius Sørensen-Sjømæling i Barn av rusmisbrukere
- DET GÅR OVER STYR: - Noen barn opplever at det på sommeren går helt over styr, og at foreldrene drikker alkohol hver dag og at alle hverdagslige rutiner forsvinner, sier generalsekretær Marius Sørensen-Sjømæling i Barn av rusmisbrukere Vis mer

Ubehaget handler ofte at barna føler seg utrygge når foreldrene drikker, ifølge han.

- Noen opplever at mamma eller pappa eller andre voksen endrer oppførsel når de drikker. En del opplever at det fortere oppstår krangel når foreldrene drikker. Enkelte opplever at det på sommeren går helt over styr, og at foreldrene drikker alkohol hver dag og at alle hverdagslige rutiner forsvinner, sier han, og forteller at ni av ti av henvendelser Barn av rusbrukere mottar omhandler alkohol.

- Snakk om det - Hva slags råd gir dere til barn som kontakter dere om foreldre som drikker?

- Barn og ungdom får lett dårlig samvittighet. De tror kanskje det er dem det er noe galt med, for alkohol er jo en lovlig vare. Vi sier at «det du opplever er rett». Samtidig oppfordrer vi dem til å kanskje fortelle mor eller far at de synes det er ekkelt når en av dem eller begge drikker mye.

Er det greit at voksne drikker med barn til stede? Eventuelt hvor mye alkohol er det greit å drikke?

- Jeg pleier å si at i en ideell verden hadde ingen barn opplevd noe vond, eller at noen rundt dem drikker alkohol. Men vi lever i en realistisk verden, så jeg sier vær oppmerksom på at når man som voksen synes det blir ekstra hyggelig mener noen barn at det er utrivelig.

Videre sier Sørensen-Sjømæling at det av sikkerhetsmessige grunner alltid er lurt om én av foreldrene ikke drikker, og at alle familier bør ha en åpen dialog om alkohol.

- Snakk med barna om hva alkohol det er og hva det gjør med personer som drikker det, sier han.

Han forteller at to undersøkelser Synnovate utførte på deres vegne i 2010 og 2011 viste at 30 000 barn og unge i alderen 8 år til 24 år svarte at de opplevde foreldres rusbruk på sydenferier som ubehagelig.