Rike drikker mest

Alkoholkonsumet stiger i takt med inntekt og utdannelse. Rike menn i Oslo tyller i seg mer enn fjorten flasker med sprit i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser tall fra Nasjonalt folkehelseinstitutt. De har forsket på nordmenns drikkevaner i perioden 1993- 2000.

- I løpet av åtte år har nordmenns alkoholkonsum steget med 20 prosent. Mest drikker folk med høy utdannelse og høy inntekt, sier forsker Heine Strand (29).

Fyll og ukekos

Nordmenn har nemlig tilegnet seg et kontinentalt drikkemønster. Det er vanlig å ta et glass vin til maten og hygge seg med alkohol i hverdagen. Problemet er at vi beholder flatfylla i helgene.

- Den nordiske drikkemåten er skadelig fordi vi drikker så store mengder hver gang. Når vinkonsumet også øker, kan det ha skadelige konsekvenser, sier Strand. Menn drikker dobbelt så mye som kvinner, og har du mye penger, går forbruket enda mer opp.

Heine Strand frykter flere alkoholskader som følge av all drikkingen.

- Når konsumet går opp, øker også totaldødeligheten. Oslo og Akershus ligger på alkoholtoppen. Kvinner i hovedstaden drikker nesten dobbelt så mye som sine medsøstre i Trøndelag og Nord-Norge.

- Mer internasjonale

Mange av de med stor kjøpekraft handler på Vinmonopolet på CC Vest i Oslo. Hver tredje champagneflaske som selges i Norge, går gjennom kassa her.

- Vår typiske kunde er over førti og har sannsynligvis høy inntekt, sier butikksjef Håvar Hansen.

Han kjenner igjen det kontinentale drikkemønsteret hos kundene sine.

- Vi er et typisk rødvinspol. Det er litt sånn Oslo Vest-fenomen. Sprit går det ikke så mye av.

Skeptisk

Bente Thaulow har en handlevogn full av god italiensk rødvin.

- Jeg har nettopp vært på reise og besøkt vingården der de lager denne vinen. Veldig god, sier Thaulow. Hun synes det er betenkelig at vi drikker mer.

- Det er betenkelig, særlig for de unge. Men vi reiser mer og ser at europeerne drikker annerledes. Da er det bare et tidsspørsmål før vi tar etter, sier Thaulow.

FÆRRE FYLLEKULER: Glenn Haugen, Camilla Haugerudbråten og Erlend Bø er gamle studiekammerater fra BI, og møttes på baren Onkel Donald i Oslo i går. - Etter at vi sluttet å studere og tjener mer, går vi nok oftere ut, men det er ikke de samme fyllekulene som før.