Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rike får snike i barnehagekøen

1500 private barnehager vil kopiere regjeringens barnehageordning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev onsdag har Statsministerens kontor (SMK) betalt tre ganger mer enn tillatt makspris for å skaffe barnehageplass til Sylvia Brustad og Erik Solheim fra høsten.

Nå varsler Private Barnehagers landsforbund (PBL) at de vurderer å kopiere SMKs barnehageløsning, den såkalte Flatø-modellen. Allerede om få måneder kan det bli et ras av foreldre som kjøper seg framover i køen.

-  Folk vil ha barnehageplass. Det er derfor vi har kø i Norge. Vi forventer at mange kommer til å benytte seg av denne muligheten. Nå er det legalt å omgå makspris-ordningen. Det er en ganske dramatisk endring, sier Arild M. Olsen i PBL.

Barnehagene vil kunne inngå avtaler med bedrifter om priser som overstiger maksprisen. Overprisen vil i realiteten bli betalt av arbeidstakeren.

- Det vil ikke koste bedriftene noe. Det vil bare gjøre det mulig for bedriftene å skaffe foreldrene en barnehageplass og barnehagene mer i inntekter. Det vil bli et system med tapere og vinner. Men det kan ikke vi ta ansvaret for. Det må politikerne gjøre, sier han.Kopierer SMK

Statsrådene Sylvia Brustad (Ap) og Erik Solheim (SV) betaler selv det SMK som bedrift har avtalt å gi barnehagen for at plassene blir holdt av - det tredoble av den tillatte maksprisen.


Torsdag gjorde Kunnskapsdepartementet det klart at Statsministerens kontor ikke har brutt loven. Nå vil PBL la sine 1500 barnehager kopiere regjeringens Flatø-modell.

-  Det Statsministerens kontor gjør nå vil skape presedens. Vi blir nødt til å lage systemer som er identiske med det. Vi har satt advokatene våre på å se hvordan dette kan gjøres, sier Olsen.

KJØPE SEG FRAM: Arild M. Olsen i Private Barnehagers landsforbund varsler nå at 1500 private barnehager allerede fra høsten av kan kopiere Statsministerens barnehageløsning. Foto: Tomm W. Christiansen
KJØPE SEG FRAM: Arild M. Olsen i Private Barnehagers landsforbund varsler nå at 1500 private barnehager allerede fra høsten av kan kopiere Statsministerens barnehageløsning. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Må rydde opp

Med Flatø-modellen kan barnehagene ta inn mer penger av foreldrene for å reservere plasser, penger som kommer i tillegg til barnehagens offentlige støtte.

Nå ber tidligere barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) regjeringen om å rydde opp.

-  Jeg synes dette er uryddig. Regjeringen bør så fort mulig finne en annen løsning. Hvis det blir konsekvensen slik PBL sier, må regjeringen virkelig se på dette på ny. Det ville vært oppsiktsvekkende hvis det regjeringen selv gjør slår beina under maksprisen. Jeg er veldig stolt over den. Jeg skjønner godt at folk reagerer, sier hun.

image: Rike får snike i barnehagekøen
- MÅ RYDDE OPP: Tidligere barne- og familieminister Laila Dåvøy sier det vil være oppsiktsvekkenede om regjeringen selv slår beina under maksprisen.
KRITISERES: Sylvia Brustad betaler tre ganger mer enn tillatt for barnehageplassen sin.
KRITISERES2: Erik Solheim betaler tre ganger mer enn tillatt for barnehageplassen sin.