Rike landkrabber gjør sjøen utrygg

Norske båtførere grunnstøter og havarerer som aldri før. De nye båtførerne har god råd og kjøper dyre båter, men har svært lite kunnskap om sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsbransjen og redningsselskapet forbereder seg på nok en sommer med rekordmange grunnstøtinger og havari.

- Folk har fått mer penger mellom hendene og har råd til nye båter. Samtidig har de ikke så mye kunnskap om sjøen og naturkreftene som rår, sier redningsinspektør i Redningsselskapet Stein Storlien.

Redningsselskapet har registrert at båtene de må hjelpe blir både større og dyrere. Samtidig betaler forsikringsselskapene stadig mer i forsikring. Skader og utbetaling har økt med nærmere 50 prosent de siste to årene.

Øker raskt

I 1998 brukte en samlet norsk forsikringsbransje 148,1 millioner kroner på båtskader. I 2000 hadde utbetalingen økt til 235 millioner. Tallet på skader økte fra 6193 til 9277. Dette viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Ifølge If Skadeforsikring utgjør grunnstøtinger en fjerdedel av alle skadene.

- At båter går på grunn, skyldes nesten alltid at båtfører gjør en feil eller er uoppmerksom. Dårlige navigasjonskunnskaper i kombinasjon med at folk tar større sjanser forårsaker en stor del av grunnstøtingssakene, sier konserndirektør i If Skadeforsikring Knut W. Francke.

Ifølge Steff Herbern på Herbern Marina på Aker Brygge er store båter med ødelagt skrog og uerfaren fører ikke noe sjeldent syn.

- Her kommer det mange som ikke kjenner båtlivet, men som har fått råd til båt og som kjøper båt med altfor stor motor. Det går ofte galt, sier han.

Dyr forsikring

If Skadeforsikring forbereder nå båtførerne på at forsikringen kan bli dyrere om ikke tallet på ulykker går ned. Knut W. Francke vil likevel ikke varsle noen prisøkning enda.

- Men generelt sett er det skadeutviklingen som styrer prisene. Vi håper at den utviklingen vi nå ser vil stoppes, sier Francke.

<B>PÅ GRUNN:</B> Denne båten endte på et skjær langs sørlandskysten.