Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rike nyheter

Og her er årets største nyhet for de usjenert rike i det julehandelen starter:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Skulle det være en mobiltelefon heldekket med diamanter til en pris av 1,3 millioner dollar? Ikke det, nei. Normalt må man selvfølgelig være søkkrik, og ha gjort noe man angrer fryktelig på for å tenke tanken på en slik gave. Eller man kan ganske enkelt tilhøre kremen av Big Spenders i vår tid - den stadig voksende klassen av Russlands nye styrtrike. For blant Russlands nyrike så er det kun det nyeste og dyreste som teller.

NYLIG BLE MOSKVAS millionærmarked avsluttet. Det var en utstilling av det mest ekstravagante et menneske som bare har alt for mye penger - og ikke så mye annet - kan drømme om. Og det ble drømt kraftig. 200 firmaer stilte ut sine varer for et kjøpesterkt publikum, her var langbeinte modeller i mink, gull og diamanter. Her ble yachter - eller båter som det vel het i gamle dager - til mellom 25 og 130 millioner kroner revet vekk, og utsolgt til 2009. Men utålmodige kjøpere signerte kjøpekontrakter også for etter dette. Hva de langbeinte modellene gikk for, vites ikke. Men det ble altså omsatt for rundt 4150 millioner kroner, og rikmannsmessa hedde besøk av 40 000 mennesker. Og, ja, en russer kjøpte diamantmobilen.

BARE FOR Å MINNE om det. Det er flere år siden Moskva passerte New York i antall dollarmillionærer, og byen er nå den i verden med flest slike. Russland har 33 dollarmilliardærer og et sted rundt 90 000 dollarmillionærer. I byer som Moskva og St. Petersburg vokser den gjennomsnittlige reallønna med mer enn ti prosent årlig, og det er når inflasjonen er trukket fra. Økonomien er drevet av veldige strømmer av olje og gass, som mange beriker seg voldsomt på. Verken det moderne Russland eller mange av dets innbyggere står lenger med lua i handa og ber om en slant. Bortsett fra, selvfølgelig, alle landets fattige.

OG DET ER selvsagt nettopp dette som er problemet. Hver femte russer, 20 prosent, lever under den russiske fattigdomsgrensa, på rundt 1500 kroner i måneder. De 20 prosent rikeste i Russland tjener 15 ganger mer enn de 20 prosent fattigste. Det er så stor forskjell på fattig og rik at alle varsellamper burde lyse. Verdensbankens generelle vurdering er at hvis inntekten til de 20 prosent rikeste i et land er mer enn 12 ganger så høy som inntekten til de 20 prosent fattigste, så er det stor fare for sosial uro.

NÅ LYSER DET ingen varsellamper i Kreml. Det kan skyldes at også de fattige i Russland så langt også nyter godt av olje- og gass-rikdommen som flommer over landet. Problemet er bare at forskjellene stadig øker mellom dem som har og dem som ikke har. Russere har fått ord på seg for å være verdens mest tålmodige folk, som har tålt både tsarers og generalsekretærers undertrykkelse. Men Russland er også fra gammelt av et egalitært samfunn. Spørsmålet er om russerne i lengden tåler dette grenseløse forfengelighetens marked?

Hele Norges coronakart