Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rike og frustrerte

Oppgave: Hvordan kan en oljerik stat gjøre sin innbyggere lykkelige når bensinprisene stiger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OLJEPRISEN gjør den norske stat styrtrik. Det fins knapt et land i verden som har det så fett om dagen som Norge. Vi selger olje til snart 75 dollar fatet. Det er en tredobling siden 2002 og en dobling siden 2004. Men verden vil kjøpe. Norge har dobbel nytte av Kinas eventyrlige vekst, som var 10,2 prosent i første kvartal. Landet trenger ikke bare vår olje, men våre metaller og vårt skrap. Samtidig selger det oss billige tekstiler og elektronikk. Det holder vår inflasjon nede, som igjen bidrar til å holde renta lav. Kina er som skapt for oss, og norsk økonomi har god vekst. Det bygges og investeres som aldri før. Det skulle normalt skapt lønnspress. Men vi har en ansvarlig fagbevegelse som aksepterer moderate lønnsoppgjør. Vi har dessuten tilførsel av arbeidskraft fra Polen og de baltiske land. Heller ikke svensk arbeidskraft trekker opp lønningene.

OLJEPRISEN har ført til at kronekursen har styrket seg. Det skulle normalt gått ut over eksportindustrien, slik det gjorde i 2002. Men vi har ikke hørt noe ramaskrik fra Norsk Industri eller NHO. Det skyldes at også resten av verdensøkonomien går godt. Det er vekst i amerikansk økonomi. Det er vekst i japansk økonomi. Det er vekst i EU-landene. Omverdenen lar seg ikke umiddelbart skremme av en litt høyere kronekurs. De fleste økonomer regner nå med at høy oljepris er kommet for å bli. Ikke nødvendigvis 75 dollar fatet, men heller ikke tilbake til 30 dollar fatet som en gang var en høy pris. Finansminister Kristin Halvorsen må bare leve med at hun er en av verdens ledende oljesjeiker.

HALVORSEN FÅR dessuten hjelp av omstendighetene til å holde en passe temperatur i økonomien. Økte elektrisitets- og oljepriser bidrar til å trekke inn litt kjøpekraft fra norske bedrifter og husholdninger. Det bidrar til at økonomien ikke blir for varm. Det er med andre ord bare velstand for den norske stat. Vekst og velstand er det også i Sverige og i andre vestlige industriland selv om de må importere en stadig dyrere olje. Verdens økonomier tåler åpenbart en høyere oljepris.

NORGE ser nærmest ut til å være spesialkonstruert for denne fasen i verdensøkonomien. Men er det norske folk det? Staten er som sagt styrtrik, mens «folk flest» er frustrert. Hvilken umiddelbar glede har Ola og Kari av en oljepris på 75 dollar fatet? Høyere bensinpris og høyere energipriser. Det meste tyder på at det kan bli en normaltilstand. De frustrerte vil få både vann og olje på mølla. Særlig folk med lave og alminnelige inntekter, som er avhengig av bil, opplever at staten er gjerrig. Det må staten være for at ikke andre ulykker skal ramme oss, som økt rente og fare for boligkrakk. Men politikerne kan ikke forvente at folk skal forstå de kompliserte sammenhengene i økonomien, når de knapt forstår dem selv. Folk flest forholder seg til den enarmede banditten på bensinstasjonene som viser at antall tikroninger nå definitivt er høyere enn antall liter. De sukker over strømregningene. De unge i etableringsfasen må låne stadig mer for å finansiere sin bolig. Og de lever i angst for å ha kjøpt mens prisene var på topp, slik at de taper når de skal videre på boligmarkedet. Folk flest har ikke tre ukers påskeferie, sponset trener, betalt frisør, firmabil, tjenestebil og raskt opptjent pensjonsordning som politikerne har.

DEN REGJERING som vil ha velgernes gunst, må la det dryppe litt velstand fra oljeberget på dem. En slags bonus i gode tider. En svart fartsstripe i håret. Det er ikke nok at oljeselskapenes sjefer får bonus for en pris de ikke har påvirket eller at økonomer generelt fryder seg. Eller at hovedindeksen på Oslo Børs er all time high. Det er heller ikke nok at all rikdommen forsvinner inn i store offentlige budsjetter. Det er for lang avstand mellom Åslaug Hagas milliardfryd og bedringen i det kommunale velferdstilbudet. Så vil Halvorsen si: Lav rente er en slik bonus. Reallønnsvekst er en annen. Flere folk i arbeid er en tredje. Da vil jeg si: Helt enig. Men i tillegg litt i godteposten straks! På en eller annen måte. Ellers kommer folk og tar deg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling