Rike på rus

Med Bibelen som redskap omvender ekteparet Lise og Ludvig Karlsen rusmisbrukere. De har bygd opp sin egen rusomsorg og mottatt over 200 millioner kroner i statsstøtte. Selv sier de at Gud er med dem når de budsjetterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EIDSVOLL/SKIEN (Dagbladet): Ekteparet Lise og Ludvig Karlsen startet sin virksomhet Evangeliesenteret i en garasje for snart 20 år siden. I dag er organisasjonen blitt rik og mektig på rusarbeid, med en årlig omsetning på over 100 millioner kroner. Evangeliesenteret har 36 forskjellige behandlingsenheter, to tv-kanaler, eget flyktningmottak og en samlet eiendomsmasse med anslått verdi på over 100 millioner kroner.

- Vi startet med 20 kroner, to tomme hender og et brennende ønske om å hjelpe medmennesker i en vanskelig situasjon. Vi har begge selv vært på skråplanet, men fikk et nytt liv etter at vi ble frelst. Vi føler at Gud er med oss, og vi ber for drift og økonomi, sier Ludvig og Lise Karlsen.

Også privat har de siste 20 åra vært en suksess. Ekteparet står personlig registrert med en stor enebolig med fjordutsikt på Nordstrand i Oslo og hytter i Svelvik og Trysil. De kjører en Volvo S80 2000-modell registrert på stiftelsen.

Solid nettverk

Gjennom hele oppbyggingsprosessen har sentrale politikere vært ekteparets trofaste støttespillere. Statsminister Kjell Magne Bondevik har flere ganger deltatt på møter, og har gjentatte ganger priset deres virksomhet.

- Dette senteret vil bli et knutepunkt mellom Gud og mennesket. Jeg tror dette kan bli et senter som er godt for kropp, sjel og vår ånd. Da vil det bli til hjelp og til velsignelse, sa Bondevik under åpningen av Ørskogfjellet Evangeliesenter i april 2001.

Også andre sentrale stortingsrepresentanter, som justisminister Odd Einar Dørum , helseminister Dagfinn Høybråten og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland , har deltatt på møter. Lise Karlsen er også selv medlem av Kristelig Folkeparti, og er varamedlem i Oslo bystyre.

Samtidig har Evangeliesenteret, som en av ytterst få organisasjoner, fått penger direkte over statsbudsjettet - de siste åra et årlig beløp på 23 millioner kroner. Totalt har organisasjonen mottatt over 200 millioner statlige kroner til sin virksomhet.

- Tverrpolitisk støtte

- Politikerne kjenner så godt til arbeidet vårt. De ser resultatene. Vi føler at vi har tverrpolitisk støtte, men vi har et veldig godt forhold til statsminister Bondevik. Han hjalp oss mye i begynnelsen, sier ekteparet.

Til gjengjeld inviterer Evangeliesenteret politikerne på stevner, årsmøter og konferanser. Jevnlig er også ekteparet Karlsen på besøk på Stortinget, der de ber, synger salmer sammen med tidligere rusmisbrukere og avlegger vitnesbyrd.

Lise og Ludvig Karlsen er henholdsvis administrativ leder og daglig leder ved Evangeliesenteret. Deres posisjon i bevegelsen er urokkelig.

Dagbladet er kjent med at enkeltmedarbeidere som har utfordret deres maktposisjon, har blitt bedt om å forlate senteret. I vedtektene heter det:

«Lise og Ludvig Karlsen er administrative ledere til de er 70 år, eller de selv ønsker avløsning.»

Som øverste ledere har de ansvar for økonomi, lønninger og ansettelser. De har også prokura til å disponere penger på vegne av stiftelsen.

Over 20 familiemedlemmer jobber eller har jobbet i lønnet arbeid ved Evangeliesenteret. Ekteparet sitter også i stiftelsens styre. Det gjør også datteren, Monika Johansen.

Det siste året har den økonomiske situasjonen i Evangeliesenteret vært anstrengt. Konsernet gikk i fjor nærmere 4 millioner kroner i underskudd. Organisasjonen håper på hjelp fra Gud for å komme på rett kjøl.

- Troen hjelper oss i forretninger. I forretningslivet er utgangspunktet at to pluss to er fire, men i Guds rike kan tallet bli noe annet. Vi ber om hjelp, sier Lise Karlsen.

Store pengegaver

Ved siden av statstilskudd og oppholdsinntekter fra brukere og det offentlige er gaver den viktigste inntektskilden for stiftelsen. Årlig gir private givere over 20 millioner kroner i gaver og arv. Stiftelsen har nær tilknytning til pinsemenigheten, men har også et godt forhold til menigheter tilknyttet statskirka. Årlig sender stiftelsen ut brev til alle norske menigheter der de ber om kollekt. Det viktigste innsamlingsarbeidet gjør de likevel i sine egne kretser.

Dagbladet var 1. mai til stede på et møte i Letohallen utenfor Eidsvoll. Der fortalte administrativ leder om den økonomiske situasjonen for stiftelsen. Hun forteller at hun har bedt for bedriftens økonomi, og at hun har tenkt å spørre forsamlingen om det er noen som kan avse 500 kroner til driften. Plutselig er det en mann som tar ordet.

- Hvor mange er det her som kan gi 1000 kroner til driften, spør han forsamlingen:

- La oss ta en håndsopprekning.

Da møtet var over, ble det opplyst at 191000 kroner var samlet inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer