Rike på stjålet gull

LONDON (NTB-AP): De vestallierte under den annen verdenskrig visste at en stor del av gullet de beslagla i Tyskland, var blitt stjålet fra privatpersoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener Den jødiske verdenskongressen, som deltar på den store konferansen i London om nazistenes gulltyverier.

Gullet de allierte beslagla etter krigen ble levert til de europeiske sentralbankene, enda land som USA, Storbritannia og Frankrike visste at det var fra privatpersoner.

Mellom 12 og 15 prosent av det beslaglagte gullet var privat eiendom, sa Elan Steinberg Den jødiske verdenskongressen i dag. Han la til at The Holocaust Educational Trust har funnet dokumenter som beviser disse påstandnene.

Etter krigen var det likevel umulig å finne ut hva som var privat eindom og hva som tilhørte gullbeholdene i de europeiske sentralbankene. Tyskerne hadde nemlig smeltet om privat gull i det preussiske myntverket.

Nå mener likevel jødiske representanter at det finnes beviser for hvor mye som kom fra private formuer.

Over 330 tonn gull skal ha blitt levert til sentralbankene. 50-60 tonn tilhørte privatpersoner, ifølge deltakere på møtet i London.

Elan Steinberg i Den jødiske verdenskongressen mener han kan dokumentere at gull fra private jødiske formuer havnet i gullhvelvene til europeiske sentralbanker etter krigen.