Rike trenger ikke barnetrygd

Klarer du deg uten statlige overføringer skal du ikke motta noen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tidens debatt om behovsprøving av barnetrygden har nådd nye høyder. I dag morges skapte Rolf Reikvam full forvirring i SVs rekker da han uttalte at han vil erstatte den universelle barnetrygden med “ordninger som treffer de som trenger det mest”. Dette var et glimrende utspill og jeg inviterer gjerne Reikvam til å diskutere fordelene med behovsprøving av velferdsordninger.

Det er på tide at vi innser at barnetrygden har utspilt sin rolle som gratis velferdsgode når over halvparten av dem som mottar barnetrygd, sier pengene har liten eller ingen betydning for dem. Dette viser en undersøkelse laget av MMI for Dagbladet fra 2004. Da er det åpenbart at disse pengene burde ha gått til familier som trenger det mest. Kjell Inge Røkke og Trygve Hegnar trenger ikke barnetrygd.

Prinsippet må være at de som klarer seg uten statlige overføringer, ikke skal motta noen. De som trenger hjelp må få motta en støtte som gir dem en verdig livssituasjon. Det viktigste kan ikke være at alle skal få litt, men at de som trenger det skal få mye.

Samtidig er det liten tvil om at behovsprøving har sine ulemper. Noen vil hevde at en slik ordning vil kreve flere saksbehandlere, men jeg tror at med dagens teknologi vil en slik utfordring være mer enn overkommelig. Derimot er det grunnlag for å hevde at en behovsprøving vil kunne gjøre det lønnsomt å jobbe mindre. En grense for mottakelse barnetrygd kan dermed bli en fattigdomsfelle. Det er en reell utfordring som må løses av de av oss som er enige i grunnprinsippet, nemlig at velferdsstaten må være mer for dem som trenger den mest, og mindre for alle de andre. En mulig løsning er å gradere barnetrygden. En annen løsning – som jeg har mindre sans for – er å skattelegge den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer