Rikere med statsstøtte

Color Line-eier Olav Nils Sunde (51) bygger seg opp som en stadig mektigere investor - og får god drahjelp av staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den mediesky Sunde satser stort både innen moteklær og sportsutstyr, og den finansielle styrken har den lukrative ferjevirksomheten uten tvil bidratt til.

Color Lines solide resultat i 2003 - 457 millioner kroner før skatt - ga grunnlag for et raust utbytte i år: 152 millioner kroner.

Til sammenligning fikk rederiet drøyt 208 millioner kroner utbetalt i såkalt refusjonstilskudd for sine norske sjøfolk. Det innebærer at Sunde fikk tilbakebetalt inntektsskatten, trygdeavgiften og arbeidsgiveravgiften for ansatte om bord i ferjene.

Dette er en EU-godkjent ordning, og som er innført både i Danmark, Finland, Sverige, England og Nederland.

«Sundes skyld»

I dag varslet Fjord Line i Bergen at de vil flagge ut sine ferger til Færøyene, og erstatte 350 norske sjøfolk med baltere.

Grunnen er at regjeringspartiene med støtte av SV har vedtatt den såkalte nettolønnsordningen skal bort ved utgangen av 2005.

- Sunde har ikke gjort det lettere å få forståelse for at refusjonsordningen for sjøfolk for fergene betyr være eller ikke være for oss. Denne holdningen har jeg blitt møtte med flere ganger i det politiske miljøet, sier informasjonsdirektør Atle Kvamme i Fjord Line.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.