Rikets tilstand

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I Norges nest største parti går nestlederen til sengs med et medlem som fortsatt mottar barnetrygd. Ett år etter overgrepet er hans medsammensvorne i partiets ledelse i ferd med å forstå at dette er en utilgivelig handling, et overgrep, uforenlig med å inneha et høyt politisk verv. Det sier noe om tilstanden i Fremskrittspartiet, men også noe om tilstanden i vårt land.
  • I Stortinget måtte sosialministeren, fra Norges største parti, i går forholde seg til et helt annet spørsmål, men som har det til felles med sexskandalen i Frp at det sier noe om tilstanden i vårt land. Guri Ingebrigtsen måtte svare på hva regjeringen vil gjøre for å fjerne fattigdomsproblemene blant barn. I spørsmålet fra SVs Karin Andersen ligger en grov anklage om et samfunnsmessig overgrep mot fattige barn. Hun finner det uakseptabelt at det lever tusenvis av barn i et av verdens rikeste land som ikke kan være med på skoletur, ikke kan gi bursdagsgave til sine venner eller reise på ferie, som må få hjelp av Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon for å kunne feire jul med litt ekstra mat.
  • Kunne vi ikke i det minste la barnetrygden gå uavkortet til alle, ikke bare til de med sikre, høye inntekter, men også til sosialhjelpsmottakere? foreslår Andersen. I dag fungerer reglene slik at barnetrygden i praksis fører til reduksjon i den tilmålte sosialstøtte til de aller fattigste og deres barn. Det er grotesk når vi vet at høytlønte kan håve inn ubeskåret barnetrygd og sette den inn på høyrentekonto til sine barn, som bare vil lese om hvordan de fattigste har det.
  • Det sier noe om tilstanden i vårt land at sosialministeren ikke vil gjøre noe med denne urettferdigheten. Hun mener den mest effektive tilnærmingen til fattigdomsproblemet er å forebygge at de oppstår. Det er derfor viktigere å få sosialmottakere i arbeid og få gjort noe med boligprisene. Det er en fattig trøst for de barna, som uforskyldt må leve i skam på grunn av politikernes manglende evne til å forebygge.