Rikfolk på nynazistisk terrorliste

Flere av Norges rikeste sto på en liste som mulige terrormål for en liten nynazistisk gruppering, hevder forfatteren av en bok som kommer ut i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka «Terror eller dialog?» av Andreas Winsnes finnes en svært detaljert beskrivelse av en høyreekstrem gruppe, et miljø som Winsnes kjente fra innsiden.

Winsnes skriver om noen få enkeltpersoners planer om aksjoner direkte rettet mot noen av Norges rikeste, tilsynelatende vilkårlig utvalgt fra bladet Kapitals liste over landets mest formuende personer.
I boka beskrives undersøkelsene som disse menneskene gjorde rundt mulighetene for terroranslag både mot flere storbedrifters kontorer og mot enkeltpersoner.

Ingen kommentar

Blant personene som er navngitt som mulige mål er navn som Petter Stordalen , Schibsted-aksjonæren Wibecke Nagell-Erichsen og investoren Tom Bergesen .

- Jeg har ingen kommentar til det som står i boka, sier Petter Stordalen til Dagbladet.

På årets Kapital-liste over landets rikeste blir de tre anslått å være gode for mellom 400 og drøyt 500 millioner kroner hver.

«Bombemannen» undersøkte også mulighetene for aksjoner rettet mot kontorene til NHO, Hydro, Gjensidige og Esso.
- Jeg ser ikke bort fra at det som står i boka, er riktig. Jeg kjenner ikke til disse planene som omtales her, men jeg vet at det har versert rykter om planer mot offentlige personer, sier politiinspektør Øystein Berger, sjef for antiterroravsnittet ved overvåkingspolitiet, til Dagbladet.

Blinde slag

Professor Guttorm Fløistad, som har skrevet en innledning i boka, sier:

- Jeg tror ikke beskrivelsene av miljøet er feil. Dette er så detaljert og nærgående at det nesten er umulig å dikte opp. Winsnes har sagt til meg at han har fått lov av personene til å beskrive miljøet.

Fløistad, som er filosofiprofessor og et profilert medlem av Verdikommisjonen, er derimot forsiktigere når det kommer til en vurdering av realiteten i planene mot personene som navngis i boka.

- Det er ingen samlet plan over hva man vil, men mer blinde slag som egentlig er rettet mot storsamfunnet. Det er en slående mangel på motivbakgrunn for bevegelsen samlet, og jeg oppfatter det mer som en protestgruppe mot samfunnet, sier Fløistad til Dagbladet.

Sprengstoff

Boka rommer utførlige beskrivelser fra «bombemannens» undersøkelser på eiendommene. Den refererer også hvordan man har drøftet hvilke personer som vil egne seg som aksjonsmål.

Det fortelles om hvordan hovedmannen og et par kamerater ville bruke inntil et år på forberedelser av mulige aksjoner, og det beskrives hvilke typer utstyr og mengde sprengstoff de vurderte å benytte.

I en lengre sekvens forteller Winsnes også om den nesten paranoide frykten for at overvåkningspolitiet fulgte gruppas bevegelser.

Aksjonen han omtaler skulle utføres 21. september i fjor, men den ble avlyst, og det hele rant ut i sanden av forskjellige trivielle grunner.

Sa nei

«Terror eller dialog?» kommer i dag ut på det private Martins forlag. Ifølge Guttorm Fløistad har boka vært til vurdering hos flere landets største forlag, uten at noen av dem ville gi den ut.

- Forlagene var engstelige for hvilken vei en slik utgivelse kunne slå. Det er en nærliggende tanke at de rett og slett var redde for represalier, sier han.