- Rikfolk truer Sørlands-idyllen

Ny Risør-ordfører(RV) vil skjerpe boplikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sørlendingene har sett seg lei på at rike Oslofolk kjøper opp strandeiendommer med boplikt, uten å bosette seg der.

De siste par årene har problemet økt, budrundene har drevet prisene kraftig oppover, slik at bolighus underlagt boplikt nærmer seg prisene på fritidseiendommer.

Flere kommuner har hatt en slapp oppfølging av boplikten, og folk har dermed kunnet ta seg tilrette og kjøpe helårsboliger til hyttebruk.

Trues som levende samfunn

Den nye Risør-ordføreren, Knut Henning Thygesen, vil skjerpe både reglene og håndhevelsen av dem:

- Vi ønsker å beholde Risør som et helårssamfunn. En uthuling av boplikten truer slike Sørlands-idyller og vil gjøre dem mindre hyggelige også for sommergjestene. Det blir ikke ekte, levende samfunn på steder som lever bare noen uker om sommeren, sier Thygesen til Dagbladet.no.

Han synes det er greit om folk melder fra til kommunen om tomme hus.

- Det å bry seg om lokalmiljøet vil jeg ikke kalle angiveri, sier Thygesen.

BOPLIKT-FORKJEMPER: Den nyvalgte ordføreren i Risør, og landets eneste RV-ordfører, Knut Henning Thygesen, vil ha levende lokalmiljøer året rundt. FOTO: SCANPIX
BOPLIKT-FORKJEMPER: Den nyvalgte ordføreren i Risør, og landets eneste RV-ordfører, Knut Henning Thygesen, vil ha levende lokalmiljøer året rundt. FOTO: SCANPIX Vis mer

Facebook-aksjon

Han sier han har stor forståelse for de som står bak Facebook-gruppen «Avslør bopliktsvindelen», som nå er kommet opp i nærmere 200 medlemmer.

Blant initiativtakerne er Ole Brodersen (26) fra Lyngør i Tvedestrand, nå bosatt i Oslo, men med planer om å flytte hjem igjen.

- Vi er mange unge som synes det er synd å se at lokalsamfunnene vi kommer fra dør ut og blir til rikmannsparadiser som lever fire uker i juli, sier Brodersen (26) til Dagbladet.no.

Han mener mange sørlendinger ikke har råd til å flytte tilbake til hjemstedene sine, fordi de må konkurrere med rike Oslo-folk når de skal kjøpe seg hus. Og de som arver får også problemer med å overta, fordi både verditakster og arveavgifter blir høye. 

10 millioner på Lyngør

- Gamle hus i dårlig stand går for ville summer. Folk med vanlige inntekter, og som vil bosette seg der, har ingen sjanse på Lyngør, sier han.

Ifølge Tore Kristiansen i Lyngør Vel ligger prisnivået for en bolig på Lyngør nå mellom fem og ti millioner kroner - et nivå tilsvarende Oslo vest.

Det er solgt åtte-ti bolighus på Lyngør de siste par årene, men flere av dem er mørklagte og opplagt kjøpt til fritidsbruk.

En lokal kjøpmann ga i sommer rundt 10 millioner for et hus med stor moderniseringsbehov, ifølge Finansavisen. Han skal riktignok bo der, men konkurrerte med en kjent Oslo-advokat om å vinne budrunden.

Ikke kontroll

- Vi har en følelse av at kommunen ikke driver særlig streng kontroll. Men de burde håndheve det regelverket som er vedtatt av politikerne, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

Det er i dag igjen 80-100 fastboende på Lyngør. Kristiansen understreker at nyttige funksjoner og infrastruktur vil forsvinne om stedet utvikler seg til et rent sommersamfunn.

Ole Brodersen vil også ha makt bak reglene igjen. På 90-tallet ble en eiendom på Lyngør solgt som følge av brutt boplikt.

Det er en kjent sak at eiendomsmeklere spekulerer i at boplikten kan omgås. De lar ofte være å skrive at det er boplikt i annonser, og sier ifølge Brodersen til interesserte at boplikten lett kan omgås.

- Vi vil ta et initiativet til et samarbeid mellom Sørlandskommuner med boplikt, slik at vi kan samordne reglene og oppfølgingen av dem, sier den nye Risør-ordføreren.

 Han mener det er ganske bred politisk oppslutning om å skjerpe oppfølgingen av boplikten.

I dag kan man leie ut en hybel i huset sitt til en sørlending, og dermed oppfylle boplikten.

Thygesen vil endre retningslinjene, slik at man må leie ut minst halvparten av huset for at det skal regnes som bebodd.

Man kan også kjøpe et hus, bo der i fem år, og deretter la det gå videre til arvinger, som slipper å oppfylle boplikten.  Thygesen vil at 5-årsgrensen skal heves til 10 år.

LYNGØR: En populær idyll der bolighus med boplikt kjøpes opp av rike folk som vil ha dem som fritidseiendom.