Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rikingene får bygge - når kommunen får noe tilbake

I verna mark ingen andre får røre, kan rikinger oppføre hytter mot at kommunen får gaver tilbake.

 VERNA MARK:  Her er marka verna, men Petter Stordalen får likevel bygge ei ny hytte så sant han pusser opp de gamle som allerede står der. Foto: Søndergaard Rickfelt AS Arkitekter.
VERNA MARK: Her er marka verna, men Petter Stordalen får likevel bygge ei ny hytte så sant han pusser opp de gamle som allerede står der. Foto: Søndergaard Rickfelt AS Arkitekter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her på berget i Nord er det ett prinsipp vi gjerne liker å snakke om. Det er at loven skal være lik for alle. Men er det slik når rike personer får tillatelser andre bare kan drømme om, gjennom at kommunen får noe tilbake?

- I et kapitalistisk system som vi jo har, er det veldig flott at de som tjener mye gir noe tilbake til samfunnet, men et prinsipp som står veldig sterkt i Norge sier at vi skal ha likhet for loven, sier seniorforsker Tine Søreide ved Chr. Michelsen-instituttet i Bergen.

Denne uka kom det gjennom lokalavisa Telen og VG fram at Petter Stordalen skal få bygge hytte i verneområdet Brattefjell-Vindeggen mot at han restaurerer og tar vare på krigsminner. Dette er slett ikke en uvanlig praksis, hevder tidligere Økokrim-sjef Erling Grimstad overfor Dagbladet.

Han har jobbet med bekjempelse av økonomisk kriminalitet i 25 år og understreker at Stordalen-saken, slik Dagbladet forteller ham den, er i tråd med regelverket.

- Det har vært en rekke tilfeller der gjenytelser er blitt brukt som saklig grunnlag for å gi en slik tillatelse, så det blir derfor mer et moralsk spørsmål, om det er slik vi vil ha det, sier Grimstad.

- Gi ham en festtale eller middag Søreide har skrevet en doktorgrad i økonomi der hun omtalte grunnene til og konsekvensene av korrupsjon, noe hun understreker at dette ikke dreier seg om.

- Men det er mye som er galt selv om det ikke er korrupsjon. Man skal ha likhet for loven og like regler for alle, slår hun fast på generelt grunnlag.

Det mener hun at ikke er tilfellet når ressurssterke personer får byggetillatelse i verna område fordi de gir noe tilbake til kommunen.

- Kommunene står gjerne i takknemlighetsgjeld overfor disse personene, men det kan de betale tilbake ved en festtale eller en flott middag, sier hun.

- De kan få ære og berømmelse, en statue på torget eller et eller annet, men de skal ikke få unntak for lover og regler som gjelder oss alle, fortsetter seniorforskeren.

Dagbladet har forsøkt å få miljøminister Erik Solheims i tale, men han vil verken kommentere Stordalen-saken spesifikt eller problematikken generelt.

- Dette er en problemstilling som hittil har vært ukjent for oss, får Dagbladet opplyst av departementet.

Ville ta vare på hyttene Bjørn Bjørnsen i Tinn kommune er krystallklar på at det ikke gis dispensasjoner til bygg i verneområdet Brattefjell-Vindeggen i Telemark.

Like krystallklar er han også på at det var korrekt å gi Petter Stordalen tillatelse til å få oppført ei hytte midt i det verna området. Stordalen søkte om å få bygge om hytter som ble brukt av Kompani Linge under krigen.

- Dette er en veldig spesiell sak, åpner Bjørnsen med.

- Vi fryktet at det ville bli en fullstendig ombygging. Derfor så vi etter en løsning. Det var da vi kom opp med forslaget om at han kunne restaurere de gamle hyttene, overføre driften av dem til oss og så få bygge en egen hytte, sier Bjørnsen til Dagbladet.

OSLO  20110516.
Petter Stordalen og kona Gunhild Stordalen tar imot gjester til  Petter Stordalens 16. mai fest i Choice-kjedens hovedkvarter på vestkanten i Oslo mandag kveld. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
OSLO 20110516. Petter Stordalen og kona Gunhild Stordalen tar imot gjester til Petter Stordalens 16. mai fest i Choice-kjedens hovedkvarter på vestkanten i Oslo mandag kveld. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media