Rikingene har fått én milliard av Siv

Siv Jensen kan ikke dokumentere effekten av skattekuttene, men viser til et næringsliv i medvind. - Vi har spurt igjen og igjen om å få dokumentasjon, sier SV.

GAVMILD: Siv Jensen har gitt store skatteletter, også til dem av oss som har mest fra før av. Det har hun ingen problemer med. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GAVMILD: Siv Jensen har gitt store skatteletter, også til dem av oss som har mest fra før av. Det har hun ingen problemer med. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er veldig mye penger - penger vi kunne brukt for på flere lærere, bedre barnevern, mindre barnefattigdom.

SVs Kari Elisabeth Kaski er lettere himmelfallen over regjeringens egne tall. Tallene viser at finansminister Siv Jensen (Frp) har gitt Norges 1000 rikeste personer 1,1 milliarder kroner i skattelette fra 2013 og fram til i dag.

Ifølge Kaski er rikingene dem som aller minst fortjener slike skattegaver fra Erna Solberg og co.

- Regjeringen har innført ett sett med regler for dem som har mest i samfunnet vårt, og ett annet sett med regler for dem som har minst, sier Kaski og sikter til NAV-skandalen.

- Hele systemet har en enorm frykt for at noen på trygd skal få noen kroner mer enn de har krav på. Og samtidig kaster men gigantiske skatteletter etter folk med store formuer i håp om at det skal skape noen arbeidsplasser.

UT MOT SKATTENE: Kari Kaski, her med SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, mener skattene til regjeringen skaper ødeleggende forskjeller mellom nordmenn. Foto: Christian Roth Christensen
UT MOT SKATTENE: Kari Kaski, her med SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, mener skattene til regjeringen skaper ødeleggende forskjeller mellom nordmenn. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

I ei bok om Ronald Reagan

Argumentene fra regjeringen er nemlig at skatteletter til de rikeste sørger for verdiskapning og flere arbeidsplasser for folk flest.

Problemet er bare …

- … at regjeringen ikke kan dokumentere at skattekutt til de rikeste har skapt så mye som én eneste jobb, sier Kaski engasjert.

- Vi har spurt igjen og igjen, i årevis, om å få dokumentasjon. Men det finnes ikke, sier SV-toppen og slår ut med armene.

Kaski finner enda et paradoks skattepolitikken til regjeringen:

- Det er jo ikke slik vi lager politikk i Norge på noen andre områder enn på skatt. Det er bare på skatt det er lov å si «vi tror det er sånn, og selv om vi ikke kan bevise det, så bare kutter vi skatten likevel». Politikk skal basere seg på fakta, ikke på antakelse og ideologiske gjetninger man har lest i ei bok om Ronald Reagan, sier hun.

Kan ikke dokumentere effekt

Finansminister Siv Jensen sier regjeringen har som mål å gi norske familier mer frihet til å bestemme over egne penger.

- Redusert skatt på arbeid gjør det mer lønnsomt å jobbe for den enkelte og at familiene får beholde mer av det de selv har tjent. Det er penger de kan bruke på fritidsaktiviteter, ferie, julegaver eller betale ned på boliglånet. Det er velferd for familiene, forteller hun til Dagbladet.

Finansministeren understreker at samtidig som regjeringen har redusert skattene, så har norsk næringsliv opplevd vekst. Tilfeldig? Neppe.

- Regjeringen har gjennomført en skattereform for omstilling og vekst som senker skatten for både folk og bedrifter fra 28 til 22 prosent. OECD og IMF trekker fram skattereformen som en av de viktigste reformene regjeringen har gjennomført. Redusert selskapsskatt bidrar at norske bedrifter investerer mer og skaper flere arbeidsplasser i Norge. Bedriftenes investeringer er de høyeste på 10 år. Sysselsettingen stiger raskt. Det siste året har 50 000 flere mennesker kommet i jobb, fire av fem i privat næringsliv.

Innvandring

Like før jul kom også ferske SSB-tall som Siv Jensen og regjeringen gjerne slår seg på brystet med.

Fra 2017 til 2018 har inntekten økt for alle inntektsgrupper, unntatt de ti prosent rikeste. De med lavest inntekt økte inntekten mest.

- Det betyr at SV og Kaski snart må skrive om talepunktene sine, kommenterer Jensen.

- Det er også verdt å minne om at SV vil øke innvandringen. Innvandring er den klart viktigste årsaken til veksten i familier med vedvarende lavinntekt. 85 prosent av økningen i barnefattigdom fra 2006 til 2016 kommer blant innvandrerfamilier, fortsetter Frp-lederen-

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer