- Rikingene må også bidra

Alle må ofre noe for velferdsstaten. Men verdiene er så skjevt fordelt. Det er feil når de rike bare blir rikere, mener fire studenter på Høgskolen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jentene rundt arbeidsbordet på Høgskolen i Oslo studerer grafisk design. De lever av studielån og stipender, og sper på med ekstrajobber. Flere av dem har allerede passert grensa for hva de kan tjene før det går ut over stipendet, 100000 kroner.

Feil fordeling

De har ikke mye sans for rikfolkets gratismåltider.

- De rike blir rikere, og det er helt feil. Verdiene er veldig skjevt fordelt. Vi er et rikt land, disse pengene bør komme andre til gode, sier June Grodatter Råheim (23).

Janne Nielsen (22), Hanne Myhr (20) og Heidi Andersen (22) synes også det er håpløst at bortimot halvparten av en lønnsinntekt går bort i skatt.

- Men alle må ofre noe for velferdsstaten. Vi har ikke noe imot å betale skatt, men den må fordeles riktig, slår de fast.

Utbyttekongene

Aksjeutbytter i millionklassen er fjernt fra jentenes hverdag.

Norges mest profilerte investorer droppet utbytte fra sine selskaper i fjor, mens skatteplikten gjaldt. Året før hadde de derimot utbyttefest: Kjell Inge Røkke hentet ut svimlende to milliarder kroner i utbytte fra Aker RGI våren 2000. Året etter måtte han ha betalt 290 millioner kroner i skatt for dette beløpet. Christen Sveaas tok samme år ut utbytte fra sine selskaper på 564 millioner kroner - skattefritt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer