ANBEFALER AKSJER: En rekke av kundene til Wealth Management-sjef Paal Karstensen i Danske Bank, setter formuen i renteinvesteringer, til tross for lavrenteregime. Foto: Iván Kverme.
ANBEFALER AKSJER: En rekke av kundene til Wealth Management-sjef Paal Karstensen i Danske Bank, setter formuen i renteinvesteringer, til tross for lavrenteregime. Foto: Iván Kverme.Vis mer

Rikingene velger rentefond fremfor aksjefond

De mest velstående bankkundene velger fortsatt å sette formuen i renteinvesteringer, til tross for lavrenteregime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Vi har sett på hvordan våre kunder er investert, og situasjonen har ikke endret seg mye de seneste årene. Rundt 65 prosent av våre private banking-kunder velger å investere i rentebaserte produkter, mens 35 prosent er aksjebaserte, sier Paal Karstensen, leder for Wealth Management i Danske Bank til Finansavisen.

Ifølge Finansavisen er kjennetegnet på en private banking-kunde er at vedkommende har minst 5 millioner kroner i investerbar formue, uten eiendom. I januar 2015 skrev Finansavisen at en økende andel formuende kunder hadde satt pengene i renteinvesteringer, tross negativ realavkastning.

En viktig årsak var tilstrømming av utenlandske kunder til Norge som ville beskytte kapitalen mot geopolitisk usikkerhet, men også nordmenn investerte mye i renteprodukter. Bildet er det i samme i dag, ifølge Karstensen.

Anbefaler aksjer
Med renteinvesteringer menes rene innskudd, fastrenteinnskudd, pengemarkedsfond og obligasjoner. Felles for alle er at de gir null til 2–2,5 prosents avkastning. Over tid trenger man minst 4 prosent i avkastning for å opprettholde kjøpekraften.

- Vi ser at mange av de som har solgt firmaet sitt etter å ha bygget opp verdiene gjennom mange år, i stor grad går inn i renteinvesteringer. Disse har gjerne tatt høy risiko da de utviklet selskapet, men når man selger blir man mer forsiktig. Da vil man bevare i stedet for å bygge, sier Karstensen til Finansavisen.

Han råder kundene sine som har store andeler i renteinvesteringer til å øke eksponeringen mot aksjer.

- Vi oppdaterte vårt markedssyn i høst. I perioden etter finanskrisen har den positive kursutviklingen i aksjemarkedet vært drevet av kostnadsbesparelser, utbyttebetaling og tilbakekjøp av aksjer. I løpet av det seneste året ser vi at trenden har snudd med et styrket arbeidsmarked, samt økt tillit til egen økonomi som medfører økt investering og som igjen skaper økt topplinjevekst. Dette mener vi forsvarer dagens prising og vil være katalysator for videre vekst, sier han videre til avisen.

Les mer i dagens utgave av Finansavisen.

Flere økonominyheter

Kjendistungt rederi kaster milliarder etter én type skip
Søylen Eieindom-gründer gjør innhogg i Solon Eiendom
DOF Subsea er tildelt flere kontrakter