Rikingene vil ha «eget» oljefond

Det knitret i gamle og nye penger da næringsministeren kalte inn kremmerne i kongeriket. Han ville ha råd - og det fikk han. Milliardærene vil være med i nytt oljefond. Og kutte skatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mangemilliardær Stein Erik Hagen foreslår at han og andre private kapitalister går sammen med staten for å bygge opp et nytt oljefond. Pengene skal brukes til å sikre innflytelse i selskaper som selges til utlandet.

- På den måten kan vi hindre det som skjedde da Nordea kjøpte opp Kreditkassen. Da ble valget cash framfor aksjer i Nordea. Dermed forsvant innflytelsen over banken til utlandet, sier kjøpmannen. Han kaller dette «holdningsløst statlig eierskap».

- 5- 10 prosent av oljefondet bør settes av i et eget fond, det vil si rundt 50 milliarder kroner. Så kan private bedrifter og investorer som jeg selv bidra med ytterligere 5- 10 milliarder. Pengene bør investeres i selskaper i Norden og Europa som har betydning for Norge.

Politikk og penger

Det var litt god gammel «martna'-følelse» over Haakonsalen i Bristol Hotel i Oslo da meklere og finanstoppene møtte statens menn og kvinner.

Næringsminister Ansgar Gabrielsen hadde kalt inn til åpen høring om statlig eierskap og ønsket råd om hvorfor og hvordan staten skal selge aksjer i selskaper som SAS, Statoil og Statkraft.

Sjefen i Folketrygdfondet, Tore Lindholt, samtalte ivrig med milliardær Terje Michaelsen, mens Michalsens forretningspartner, Tharald Brøvig, kunne gi et par råd til Knut Kjær fra Oljefondet. Også Stein Erik Hagen og Celina Midelfart hadde mye å snakke om:

- Hvilke råd ga du til Hagen?

- Nei, nei, vi diskuterte bare Harald Nordviks foredrag, sa Celina Midelfart, som selv ikke har planer om å investere i selskapene som staten eventuelt legger ut for salg.

Utlendinger

Både milliardærene Einar C. Nagell-Erichsen og Tarald Brøvig samt meklersjef Erik Must tok til orde for å blande statlig og privat kapital i egne fond.

- La oss bygge opp ti nye folketrygdfond, så kan man dele alt staten vil selge mellom disse fondene, foreslo Tarald Brøvig.

- Vi bør importere utlendinger som kan være med på å bygge opp forvaltningsmiljøet i Norge, fulgte investor Einar Nagell-Erichsen opp med.

Lei skatter

- Det må bli mer lønnsomt å være langsiktig aksjeeier. Senk skatten, foreslo milliardær og gründer Terje Michaelsen.

- Det må være lov å lykkes! sukket han.

Også Stein Erik Hagen er lei av høye, norske skatter: - Få bort formuesskatten, er mitt råd. Det vil være direkte lønnsomt for staten, tror Hagen, som forklarer dette med at han og andre investorer vil bruke den sparte formuesskatten til å investere i nye bedrifter.

GAMLE VENNER: - Vi har kjent hverandre fra vi var barn, sier Stein Erik Hagen om Celina Midelfart. I går diskuterte de statlig eierskap under en åpen høring i regi av næringsminister Ansgar Gabrielsen på Bristol Hotel.