Rikingenes smutthull

Det er nesten ikke grenser for hvor sjenerøse staten er mot landets aller rikeste. Skattegaven var i fjor på flere hundre millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Staten senket formuesskatten til landets 500 rikeste med over 146 millioner kroner i fjor. I tillegg nyter de godt av nedsatt likningsverdi på aksjeselskapene sine. Dermed unngår de høy arveavgift og sparer enda mer formuesskatt.

Her er smutthullene de rikeste i landet benytter seg av:

1. Nedsatt formuesskatt

Hva har Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen, Johan H. Andresen jr, Trygve Hegnar og Celina Midelfart til felles? Jo, alle nyter godt av en spesiell skatteregel som gjør at staten reduserer formuesskatten deres - betraktelig.

Egentlig skulle Røkke, som har en likningsformue på nesten 4 milliarder kroner, ha betalt over 42 millioner kroner i formuesskatt. Men han får en rabatt på 17 millioner kroner. Grunnen er at han står oppført med 0 i inntekt for 2001.

Den såkalte åttiprosentregelen i skatteloven sier at dersom samlet skatt på formue og nettoinntekt overstiger 80 prosent av nettoinntekt, skal skatten settes ned. Hensikten er å skjerme de som har veldig lav inntekt fra å måtte bruke hele lønna på å betale formuesskatt.

Det er riktignok et «gulv» i regelen som sier at nedsettelsen ikke skal være mindre enn til 0,6 prosent av formue over 1 million kroner. Ellers ville Røkke ha betalt null i skatt, siden han har null i inntekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer