Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rikinger for fred

Et nettverk av norske rikinger og næringslivstopper arbeider nå med å opprette en venneforening som skal støtte fredsprosessen i Midtøsten. Lederen av det meget eksklusive og spesielle nettverket er kosmetikk-dronningen Tove Kvammen Midelfart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo, tirsdag 25. august 1998.
Klokka er 08.00: Stein Erik Hagen åpner sitt luksuriøse hjem i Holmenkollen for et meget fornemt frokostselskap som teller mellom 15 og 20 personer. Den viktigste gjesten er Israels tidligere statsminister, Shimon Peres. De andre inviterte er Peres' mange venner og kontakter i Norge, blant andre Terje Rød-Larsen og Jens P. Heyerdahl. En annen som er invitert til frokosten er den norske kosmetikkdronningen Tove Kvammen Midelfart. Hun ankommer litt forsinket til det som skal vise seg å bli en viktig sammenkomst.

Tove Kvammen Midelfart, advokat og mangemillionær, bekrefter nå overfor Dagbladet at fredsprisvinner Shimon Peres selv har bedt henne om å lede et nettverk som skal gjøre sitt til å sikre freden i Midtøsten. Nettverket, eller venneforeningen som den også kalles, er kommet i stand i regi av The Peres Center For Peace som ligger i Tel Aviv.

Prominente

Da senteret i midten av januar i år arrangerte sitt årlige seminar, deltok en rekke prominente personer fra hele verden. Fredsprisvinnerne Desmond Tutu og Mikhail Gorbatsjov var blant dem. Fra Norge kom Ap-leder Thorbjørn Jagland, Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl, Terje Rød-Larsen, Mona Juul og Tove Kvammen Midelfart.

Allerede i fjor høst ble Tove Kvammen Midelfart, som for øvrig også er konsul for Monaco i Norge, spurt av Shimon Peres om hun kunne være leder for en venneforening i Norge. Forespørselen kom to dager før møtet hjemme hos Stein Erik Hagen. På møtet deltok mellom fem og ti personer fra norsk næringsliv. Kvammen Midelfart vet ikke i dag om alle som deltok på møtet også vil bli en del av nettverket.

Etter frokosten hjemme hos Rimi-Hagen uttalte Rød-Larsen til Aftenposten: «Det ble ikke ført noen forhandlinger hjemme hos Stein Erik Hagen. Det var ingen fra palestinsk side til stede, og fra israelsk side var det bare Peres og hans rådgivere.» På spørsmål om hvorfor frokosten ble holdt hjemme hos Hagen, svarte Rød-Larsen: «Det var fordi hans hus ligger like i nærheten av Holmenkollen Park Hotel der Peres bodde.»

- Privilegium

I Peres-senterets egen brosjyre står det at venneforeningene er et viktig element i senterets oppbygging. Videre heter det: «Disse venneforeningene, som er ledet av høyt respekterte individer, opptrer som våre regionale emissærer.»

- Jeg ser på forespørselen som et privilegium. Det er godt å kunne bidra på en beskjeden måte i et spørsmål som er viktig for hele verden. Det er viktig at alle hjelper til i arbeidet for fred, sier Kvammen Midelfart.

- Har du selv tenkt å foreta investeringer i Midtøsten?
- Det er det vanskelig å si noe generelt om. Da må det være et konkret prosjekt som er interessant. Det er ikke enkelt for norsk næringsliv å gå inn der.

- Men er ikke Shimon Peres' mål med å danne disse nettverkene nettopp å skape næringsaktivitet og nye arbeidplasser?
- Det er ett av målene. Men dette er i støpeskjeen ennå. Vi får se hvor langt det er mulig å komme etter hvert, sier Kvammen Midelfart og understreker at arbeidet fortsatt er inne i en tidlig planleggingsfase.

Kontakter

Kvammen Midelfart forteller at Shimon Peres' visjon er å knytte kontakter også utover stat-til-stat-samarbeid.

- Poenget er å få revet ned barrierene mellom folk. Da er det viktig at næringslivet engasjerer seg, men også innenfor kultur, helse og utdanning skal det utvikles samarbeid, sier Kvammen Midelfart som selv har kjent Shimon Peres i to år. Hun har truffet ham gjennom sitt vennskap med Mona Juul og Terje Rød Larsen.

- Hvorfor tror du akkurat du ble plukket til oppgaven?
- Jeg har vært en del av norsk næringsliv gjennom mange år gjennom mitt ekteskap med Finn-Erik Midelfart. Derfor har jeg mange kontakter som er en fordel når man skal gå i gang med en slik jobb. Dessuten har jeg arbeidet med kultur i mange år. Dette tror jeg også telte da Peres spurte meg.

«Governor Heyerdahl»

Mens Tove Kvammen Midelfart er valgt til leder av det norske vennenettverket, sitter hennes venn, Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl, som «governor of the board» i Peres-stiftelsen. Det gjør også Ap-leder Thorbjørn Jagland og opprinnelig Terje Rød Larsen, men sistnevnte har permisjon for tida. Det var deres verv i Peres' stiftelse som var bakgrunnen for at de deltok på det store, årlige seminaret i midten av forrige måned.

Haiket

Seminaret fikk et noe merkelig etterspill fordi Trygve Hegnars Kapital skrev at Jagland og Rød-Larsen haiket med Tove Kvammen Midelfart. Kvammen Midelfart hadde leid Kjell Inge Røkkes luksusfly.

Men de to Ap-politikerne har i ettertid på det sterkeste tatt avstand fra en slik versjon av historien. Både Jagland og Rød-Larsen tok rutefly til Tel Aviv. Jaglands kone Hanne Grotjord haiket imidlertid med Tove Kvammen Midelfart.

Andre «guvernører» i styret er Desmond Tutu, Nelson Mandela, Henry Kissinger, Mikhail Gorbatsjov, Thorvald Stoltenberg, Jimmy Carter, Warren Christopher, Ingvar Carlsson, Lionel Jospin, Javier Solana og F.W. de Klerk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!