Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blotting

Rikke Louise (35) la ut bilde av mannen som blottet seg for datteren. Nå er hun selv tiltalt i saken

- Det er helt vanvittig. 

TILTALT: Rikke Louise Andersen (35) må selv møte i retten etter datterens møte med en blotter i august i fjor. Foto: Privat 
TILTALT: Rikke Louise Andersen (35) må selv møte i retten etter datterens møte med en blotter i august i fjor. Foto: Privat  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rikke Louise Andersen (35) opplevde i fjor sommer at datteren (10) og hennes venninne ble utsatt for en blotter da de sto ved en salgsbod i skoletida, i Vordingborg i Danmark. Men det var ikke bare blotteren som skulle straffeforfølges.

Det var henne selv, forteller hun til Dagbladet.

Skrev på Facebook

Moren forteller hvordan hun kastet seg på sykkelen og forsøkte å finne mannen jentene forklarte at hadde blottet seg for dem. Den eldre mannen kom syklende mot jentene før han dro ned buksa. Han hadde flere røde klær på seg, og skulle ikke være så vanskelig å finne.

Det var danske Dagens som først omtalte saken.

- Men vi fant ham ikke. Jeg skrev et Facebook-innlegg på en gruppe i nabolaget om hva som hadde skjedd. Først da noen spurte meg om vi hadde sjekket overvåkingskameraene i områdene, kom vi et steg videre. Butikken de sto utenfor hadde fått det på kamera, sier Andersen.

Hun forteller at de to venninnene løp fra stedet, men at mannen skal ha kommet etter dem. Han skal da, ifølge moren, ha onanert foran dem.

- De kom seg vekk og fikk tatt kontakt med lærerne sine som igjen tok kontakt med meg.

Andersen forteller at hun i samråd med de andre foreldrene i saken bestemte seg for å publisere et bilde fra overvåkningsvideoen på en lukket nabogruppe på Facebook.

Det førte til at mannen ble pågrepet - først av folk som så den «etterlyste» mannen og holdt ham på stedet til politiet kom.

På bildet syntes mannens ansikt, og det er dette politiet har bøtelagt kvinnen for. Andersen har brutt persondatalovens paragraf 70, heter det i dokumentene Dagbladet har blitt oversendt av moren, fordi hun ikke hadde mannens samtykke til å dele bilde- og lydopptak av ham.

- I oktober sendte de meg en bot på 5000 kroner. Det er helt vanvittig. Jeg trodde politiet var til for å beskytte ofre i saker. Hvordan skal jeg fortelle datteren min at politiet nå i stedet går etter meg? spør hun.

9000 mennesker

Hun hevder at politiet har forklart at det som skjedde med datteren og venninnen «ikke var så alvorlig». Politiet vektlegger i sitt brev til kvinnen at den lukkede Facebook-gruppa hun publiserte bildet i, har 9000 følgere og dermed nådde ut til mange mennesker.

- Politiet vektlegger at jeg har gjort noe ulovlig ved å legge ut bildet på Facebook. De legger ikke vekt på mannen som brøt loven da han blottet seg, sier hun over telefon til Dagbladet.

3. mars må hun møte i retten, fordi hun har nektet å betale boten.

- Jeg går heller i fengsel enn å betale den boten. Det er tre mulige utfall; enten så frafaller tiltalen, eller så blir jeg dømt til å betale boten og saksomkostningene, eller så må jeg i fengsel, sier hun.

Selv skal mannen som blottet seg ha blitt idømt ti dagsbøter av 250 kroner - altså 2500 kroner, ifølge moren og Dagens.dk. I Norge går blotting under paragrafen som omhandler seksuelt krenkende atferd (se faktaboks) med en strafferamme på inntil ett år.

Andersen publiserte seinest 23. februar et videoinnlegg på Facebook, der hun forteller om sin frustrasjon i møtet med politiet.

- Kjemper videre

Angrer du på at du la ut bildet? spør Dagbladet.

- Nei, overhode ikke. Hadde jeg ikke publisert bildet fra overvåkingskameraet, hadde han ikke blitt funnet. Hvis du kikker på oppklaringsprosenten på slike forbrytelser her i Danmark, så er den fryktelig lav, hevder hun.

- Jeg vil kjempe denne kampen for barna våre. Det er alt for enkelt å komme unna med krenkelser mot barn. Det er ikke til å tro at politiet har gått etter meg i denne saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media