- Rikmannssønn bak nazidrapet

STOCKHOLM (Dagbladet): Den antatte hjernen bak den brutale likvideringen av den svenske fagforeningsmannen Björn Söderberg (41) er en 23 år gammel overklassegutt, sønn av en bankdirektør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En slags skremmende «Lillelord»-historie avtegner seg bak nazidrapet på den svenske fagforeningsmannen.

Under strenge sikkerhetstiltak ble den 23 år gamle overklassegutten i går varetekstfengslet bak lukkede dører i Stockholms tingsrätt sammen med to andre unge menn på 22 og 20 år. Alle tre er kjente fra det nynazistiske miljøet i Sverige, men nekter befatning med drapet.

Politiet tror imidlertid 23-åringen planla likvideringen, mens de to andre gjennomførte den. Fagforeningsmannen Björn Söderberg ble drept med seks skudd i hodet på kloss hold sist tirsdag. Statsadvokat Jan Danielsson karakteriserte i går drapet som en ren henrettelse.

I går kom det fram at politiet spanet på de tre nynazistene i nærheten til Söderbergs hjem bare timer før drapet, men klarte altså ikke å forhindre ugjerningen.Motivet for drapet skal være at Söderberg avslørte en annen nynazist som var i ferd med å få innpass i en lokal fagforening. Denne mannen skal være forbilde for den 23-årige direktørsønnen.

Mobbet og utstøtt

23-åringens far er direktør i en av de svenske storbankene. Men selv om han ble født på solsiden av det svenske samfunnet, ble hans liv tidlig preget av et stort mørke. Han ble mobbet og utstøtt. Som gutt var han liten og spedbygd, og karakteriseres som ganske umoden for alderen.

- Han var rar og hadde få venner, forteller en bekjent av familien til avisa Expressen.

I tenårene ble han en brutal nynazist.

- Han drives av en slags forvirret hevnlyst, sier en barndomsvenn.

23-åringen er ikke tidligere straffedømt, men flere som kjenner ham forteller at han har stått bak både trusler og mishandling.

Nazimiljø

På gymnaset fikk han kontakt med nynazistiske miljøer, og anskaffet seg våpen.

- Han brukte batonger for å rundjule sine fiender, forteller en av hans tidligere venner.

I nazimiljøet er 23-åringen verdsatt fordi han er flink med data. Den tekniske kunnskapen brukte han blant annet til å kartlegge antifascister.

En av disse var trolig Björn Söderberg som 23-åringen nå er siktet for å ha deltatt i drapet på.