Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skytingen i Florida

Rikmannssønnen David (24) slet etter foreldrenes skilsmisse. Så klikket det for ham da han tapte i e-sport

24-åringen David Katz drepte to personer og seg selv, etter at han røyk ut av en e-sport-turnering i Florida. Dødstallene kan stige.

FLERE DREPTE: Flere mennesker er drept i en masseskyting under en spillturnering i Florida, USA søndag. Dette vet vi om saken. Video: CNN / Emilie Rydning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dere vil ikke få se mye følelser. David Katz holder seg for seg selv. Han går rett på sak. Han er ikke her for å få nye venner.

Slik ble 24 år gamle Katz introdusert av konferansieren på e-sport-turneringen i Jacksonville. Noen timer seinere var Katz dobbeltdrapsmann. Minst ni personer ble skadd. Katz’ image som en stille og innesluttet spiller hang ved ham også ved tidligere turneringer.

VANT: David Katz fotografert etter at han vant en annen stor turnering i amerikansk-fotballspillet Madden. Han skal ha klikket etter at han tapte turneringen i Jacksonville, og åpnet ild. Foto: Buffalo Bills
VANT: David Katz fotografert etter at han vant en annen stor turnering i amerikansk-fotballspillet Madden. Han skal ha klikket etter at han tapte turneringen i Jacksonville, og åpnet ild. Foto: Buffalo Bills Vis mer

- Du skal jobbe hardt for i det hele tatt få ham til å snakke med deg, konstaterte en tidligere konferansier på en turnering der Katz deltok.

Katz konkurrerte i amerikansk fotballspillet Madden. Spillet har eksistert i ulike utgaver siden 1990, og er i dag både populært og prestisjefylt – NFL-lag har sågar arrangert Madden-turneringer. Turneringen som ble avholdt i Jacksonville søndag, var en del av kvalifiseringen til den nasjonale turneringen i Las Vegas, hvor førstepremien er på omtrent en million kroner

Tapte - ble sinna

Årsaken til at 24-åringen begynte å skyte rundt seg skal ha vært så enkel som at han tapte og røyk ut av turneringen, ifølge andre spillere. Skuffelsen gjorde at Katz trakk minst ett våpen – det skal ifølge lokale medier ha blitt funnet både en pistol og et halvautomatisk gevær på åstedet, noe politiet foreløpig ikke har bekreftet.

- Jeg var en av spillerne som slo ham i turneringen. Han reagerte veldig rart, sier en av Katz' konkurrenter til CBS.

- Han var en nerdete fyr. Han ble rasende da han tapte. Så gikk han til bilen sin og hentet våpen, sier en annen konkurrent.

UNDERHOLDNINGSKOMPLEKS: Her ble turneringen avholdt. Foto: AP / NTB scanpix
UNDERHOLDNINGSKOMPLEKS: Her ble turneringen avholdt. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Slet med skilsmisse

Katz skal ha bodd sammen med faren sin, i et staselig boligkompleks i det velstående nabolaget Federal Hill i Baltimore. Men 24-åringen har en familiebakgrunn som har satt store spor i ham.

Baltimore Sun har fått tilgang til rettsdokumenter der det går fram at det gikk kraftig inn på Katz at foreldrene hans skilte seg. Etter skilsmissen har han hatt store helseproblemer, og behov for tett oppfølging av helsevesenet, går det fram av rettspapirene.

To hender på våpenet

Turneringen ble sendt direkte på nettet. Og verden over kunne skrekkslagne e-sport-fans høre at turneringslyden ble overdøvet av skudd.

En av turneringsdeltakerne som var tett på tragedien var Marquis Williams fra Chicago. 28 år gamle Williams sier til nyhetsbyrået AP at han så Katz gå baklengs, mens han skjøt rundt seg.

Det samme bekreftes av Taylor Poindexter (26), også han fra Chicago.

- Vi så ikke fjeset hans. Vi så at han holdt to hender på våpenet og bare gikk bakover mens han fyrte løs.

RAIDET: Politifolk fotografert utenfor huset der David Katz og faren bodde i Baltimore. Foto: AP / NTB scanpix
RAIDET: Politifolk fotografert utenfor huset der David Katz og faren bodde i Baltimore. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Gjør noe!

En masseskyting i USA er ifølge NTB definert som en hendelse der fire eller flere personer blir skutt av en og samme gjerningsmann. Så langt i år er det registrert 234 masseskytinger i landet, viser tall fra Gun Violence Archive. Marquis Williams er provosert over nok en skytetragedie i USA. Han vil at politikerne for alvor tar grep for å få slutt på volden, og kommer med følgende tordentale:

- Politikerne må våkne opp, for folka dere representerer dør som fluer. Nå har dere sittet lenge nok på ræva. Tenk mindre på lønningsposen, og gjør noe i stedet.

Flere amerikanske politikere tok til Twitter etter hendelsen og skrev at det er på tide å få slutt på masseskytinger i USA.

– Politikere som kun tilbyr tanker og bønn, handler feigt. Det er på tide at vi krever mer, skriver demokraten Ted Deutch, medlem i Representantenes hus i USA, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!