Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksadvokaten: - Frykter politiet har pyntet på tallene sine

Tor-Aksel Busch er bekymret over politiets innsats mot organisert kriminalitet, tror de i stedet velger svært enkle narkosaker.

BEKYMRET: Riksadvokat Tor-Aksel Busch gir politiet ros for den generelle kriminalitetsnedgangen, men mener innsatsen mot organisert kriminalitet er for dårlig. Arkivfoto: John T. Pedersen/Dagbladet
BEKYMRET: Riksadvokat Tor-Aksel Busch gir politiet ros for den generelle kriminalitetsnedgangen, men mener innsatsen mot organisert kriminalitet er for dårlig. Arkivfoto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På den første nasjonale pressekonferansen om politietatenes årsstatistikker, skrøt både Politidirektoratet og Oslo politidistrikt i formiddag av nedgang i anmeldt kriminalitet på de fleste områder i Norge i 2013.

Men samtidig valgte riksadvokat Tor-Aksel Busch å helle kaldt vann i blodet på polititoppene når det kommer til organisert kriminalitet.

- Vi har tidligere sagt at politiet ikke skal løpe etter slitne narkomane for å pynte på statistikken. Så registrerer vi at hele økningen i narkotikasaker nå ligger i de minst alvorlige sakene. Da er det en reell fare for at det er det som likevel skjer, sier Busch.

Han slår fast at politiet ikke prioriterer de mer kompliserte etterforskningene av slike miljøer høyt nok, og peker særlig på at bare 43 saker knyttet til Straffelovens §163 3. ledd - svært grove narkotikaforbrytelser - havnet på hans bord i fjor. For fem år siden var tallet på slike saker oppe i 66, men også det er for lavt, mener Riksadvokaten.

Stor økning i fire distrikter Også når det gjelder de nest alvorligste narkotikasakene er det nedgang, og politiets statistiske økning i narkotikasaker skyldes i hovedsak småbeslag hos brukere og gateselgere, etterforskninger som krever lite ressurser og saksbehandlingstid. Samtidig er det påfallende forskjeller mellom politidistriktene.

- Når hele økningen i antallet anmeldelser er i lite alvorlige saker og tre fjerdedeler av denne økningen har skjedd i fire politidistrikter - Romerike, Agder, Rogaland og Telemark - da setter jeg spørsmålstegn ved om noen har brukt dette til å pynte på tallene sine. Men det må nærmere analyse til for å si dette sikkert, sier riksadvokaten til Dagbladet.

Ifølge Riksadvokaten ble det i Oslo politidistrikt ikke registrert nevneverdig økning i narkotikasaker fra 2012 til 2013, og i Hordaland og Sør-Trøndelag - med storbyene Bergen og Trondheim - er det en nedgang i narkotikaanmeldelser.

Busch mener få av de største narkosakene er synonymt med dårlig innsats mot den mest alvorlige kriminaliteten i samfunnet.

- Nesten alle organiserte kriminelle miljøer vil erfaringsmessig ha befatning med narkotika på et tidspunkt. Det er min klare oppfordring at det må være flere saker i kategori to og tre, det er ingen tvil om at politiet kan gjøre en bedre innsats her, sier Busch, med henvisning til mer organisert narkotikasalg og smugling enn gatenivået.

Han understreker at han ikke ber om politiet om å bortprioritere den synlige narkotikavirksomheten.

- Lar oss ikke lure Også politidirektør Odd Reidar Humlegård har merket seg at fire politidistrikter alene sto for mesteparten av økningen i antallet narkosaker, og da mindre alvorlige.

- Vi må snakke med disse politimestrene for en forklaring på deres satsninger, men det er dermed ikke sagt at det nødvendigvis er galt å prioritere denne typen saker en periode, sier Humlegård til Dagbladet.

Han toner ned betydningen av at politiet velger enkle narkotikasaker av hensyn til oppklaringsprosenten.

- Vi er ikke så lettlurte. Man får ikke noen honnør av Politidirektoratet for å ta enkle saker, sier Humlegård.

Politidirektør Humlegård mener noe av nedgangen i antallet av de mest alvorlige narkosakene generelt på Riksadvokatens bord kan forklares med etterslep i påtaleavgjørelser.

Kripos-sjef Ketil Haukaas er langt på vei enig med Riksadvokatens betraktninger, men understreker at bildet er sammensatt.

- Man må ha med i betraktningene at de små sakene ofte leder til de store sakene. Men fokuset i narkotikasaker må være å kutte produksjonsleddene og ta bakmennene som har fortjenesten, sier Haukaas til Dagbladet.

- Ikke bedring på andre felt Narkosak-statistikken påvirker også den totale oppklaringsprosenten som politiet i dag presenterte.

- Bedringen i oppklaringsprosent i 2013 skyldes i all hovedsak økning i antall nakrotikasaker, og ikke bedret oppklaring av andre sakstyper, bortsett fra økonomiske forbrytelser, sier Busch.

Han påpeker at  narkotikalovbrudd skiller seg fra annen kriminalitet ved at disse lovbruddene nesten utelukkende er anmeldt av politiet selv, samt Tollvesenet. Antall anmeldelser gjenspeiler derfor i stor grad etatenes prioriteringer. I 2013 ble 49 417 narkotikaforbrytelser anmeldt, noe som er 7,6 prosent flere enn året før.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling