Riksadvokaten: - Frykter politiet har pyntet på tallene sine

Tor-Aksel Busch er bekymret over politiets innsats mot organisert kriminalitet, tror de i stedet velger svært enkle narkosaker.

BEKYMRET: Riksadvokat Tor-Aksel Busch gir politiet ros for den generelle kriminalitetsnedgangen, men mener innsatsen mot organisert kriminalitet er for dårlig. Arkivfoto: John T. Pedersen/Dagbladet
BEKYMRET: Riksadvokat Tor-Aksel Busch gir politiet ros for den generelle kriminalitetsnedgangen, men mener innsatsen mot organisert kriminalitet er for dårlig. Arkivfoto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På den første nasjonale pressekonferansen om politietatenes årsstatistikker, skrøt både Politidirektoratet og Oslo politidistrikt i formiddag av nedgang i anmeldt kriminalitet på de fleste områder i Norge i 2013.

Men samtidig valgte riksadvokat Tor-Aksel Busch å helle kaldt vann i blodet på polititoppene når det kommer til organisert kriminalitet.

- Vi har tidligere sagt at politiet ikke skal løpe etter slitne narkomane for å pynte på statistikken. Så registrerer vi at hele økningen i narkotikasaker nå ligger i de minst alvorlige sakene. Da er det en reell fare for at det er det som likevel skjer, sier Busch.

Han slår fast at politiet ikke prioriterer de mer kompliserte etterforskningene av slike miljøer høyt nok, og peker særlig på at bare 43 saker knyttet til Straffelovens §163 3. ledd - svært grove narkotikaforbrytelser - havnet på hans bord i fjor. For fem år siden var tallet på slike saker oppe i 66, men også det er for lavt, mener Riksadvokaten.

Stor økning i fire distrikter Også når det gjelder de nest alvorligste narkotikasakene er det nedgang, og politiets statistiske økning i narkotikasaker skyldes i hovedsak småbeslag hos brukere og gateselgere, etterforskninger som krever lite ressurser og saksbehandlingstid. Samtidig er det påfallende forskjeller mellom politidistriktene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer