Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen-forsvinningen:

Riksadvokaten: - Full tillit

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud blir holdt løpende orientert om Hagen-etterforskningen. Har full tillit til de som arbeider med saken.

ÅSTED: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble drept i sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅSTED: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble drept i sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SKI (Dagbladet): - Det har ikke vært noe tema å erstatte hele eller deler av etterforskningsgruppa. Vi har tvert imot fått signal om at det er full tillit til etterforskningen og de som jobber med den både fra politimesteren, statsadvokaten og Riksadvokaten.

Det sier politiadvokat og påtaleansvarlig i Lørenskog-saken, Haris Hrenovica, til Dagbladet. I over 19 måneder har politiet jobbet på spreng med å oppklare hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen.

PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Haris Hrenovica forsikrer om at de som jobber med saken har full tillit fra høyeste hold. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Haris Hrenovica forsikrer om at de som jobber med saken har full tillit fra høyeste hold. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

På spørsmål om hvorvidt det har vært aktuelt å bytte ut deler av eller hele etterforskningsgruppa, som på det meste har telt over 100 personer, avviser politiadvokaten at noe slikt har vært tema.

Hennes ektemann og milliardær, Tom Hagen, ble i slutten av april pågrepet og siktet for å ha drept sin kone. Da var det gått ett og et halvt år siden hun forsvant sporløst fra sitt hjem på Fjellhamar.

Siden har både politiets etterforskning og pågripelse av Tom Hagen vært gjenstand for kritikk, særlig da bevisene ikke en gang holdt til å få 70-åringen varetektsfengslet i fire uker.

Egen bevisgruppe

Hrenovica forsikrer at saken fremdeles prioriteres like høyt hos Øst politidistrikt som den gjorde for ett år siden. Den gang ble Anne-Elisabeth fremdeles sett på som antatt bortført.

- I denne saken har vi siden starten hatt en bred og omfattende etterforskning. Bevisene vi har funnet må kvalitetssikres og endevendes. Man må vurdere hva det er og verdien av det. Disse bevisene brukes så til å styrke eller svekke våre hypoteser. Visse hypoteser har gått helt ned, og vi sitter igjen med to - drapshypotesen og bortføringshypotesen, sier Hrenovica, og legger til at politiet hele veien har hatt en løpende dialog med den høyere påtalemyndighet om bevisbildet.

ANSVARLIG: Politiets påtaleansvarlig i forsvinningssaken, Haris Hrenovica, kommenterer den siste utviklinga i saken, og utelukker ikke flere pågripelser - også i utlandet. Video: Marie Røssland / Foto: Henning Lillegård Vis mer

I tillegg jobber en egen gruppe utelukkende med kvalitetssikring av de resultatene etterforskningen gir.

- Kvalitetssikringen av etterforskningen og bevisene gjøres fortløpende. Vi har hatt kontakt med statsadvokat og Riksadvokat fra starten av, dette for å få andre som ikke er så tett på etterforskningen til å se på bevisene. Vi har også hatt en egen gruppe som er satt til å se på konklusjoner i saken og premissene for dette, sier Hrenovica.

ENDTE HER: 31. oktober 2018 ble Hagen-familien fraktet til dette hotellet. Her er alt vi vet skjedde den dagen. Foto: Henning Lillegård. Reporter: Marie Røssland Vis mer

- Full tillit

Dagbladet har vært i kontakt med Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud for å få en kommentar til politiadvokatens uttalelser om tillit og løpende orientering.

På spørsmål om hvorvidt det stemmer at det er gitt signaler om full tillit, svarer kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas følgende på vegne av Maurud i en e-post til Dagbladet:

- Riksadvokaten er blitt orientert ved ulike anledninger om etterforskingen av nevnte sak og vi har full tillit til de som arbeider med den. Utover det finner vi det ikke riktig å uttale oss om en pågående sak, men viser til Oslo statsadvokatembeter som nærmeste overordnede for politidistriktet med henhold til straffesaksbehandlingen.

TILLIT: Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud har full tillit til etterforskningen og de som jobber med den.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILLIT: Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud har full tillit til etterforskningen og de som jobber med den. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I motsetning til Riksadvokat Maurud, har Hagen-familien et annet syn på politiet og deres innsats i saken. I et seks sider langt brev som ett av milliardærekteparets voksne barn skrev, men aldri sendte til Riksadvokaten, kommer det fram sterk mistillit mot jobben som har gjort.

Brevet ble først publisert av TV 2, men også Dagbladet har fått tilgang til brevet. Der kommer det blant annet fram at barna mener politiet har prøvd å presse Tom Hagen til å betale motparten, og at de har blitt avlyttet uten å ha gitt samtykke til dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!