Riksadvokaten: - Ikke henlagt av prestisjehensyn

- Ingen skal dømmes uten ved bevis utover enhver rimelig tvil, sier statsadvokat Synnøve Ugelvik.

KAN IKKE KOMMENTERE: Visepolitimester Ole Bjørn Sakrisvold ved Vestfold politidistrikt kan ikke kommentere hvilken betydning konklusjonene fra Gena-instituttet i Stavanger har hatt for gjenopptakelsen av etterforskningen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
KAN IKKE KOMMENTERE: Visepolitimester Ole Bjørn Sakrisvold ved Vestfold politidistrikt kan ikke kommentere hvilken betydning konklusjonene fra Gena-instituttet i Stavanger har hatt for gjenopptakelsen av etterforskningen. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokat Synnøve Ugelvik ved Riksadvokatembetet avviser at prestisjehensyn lå bak da Kristin-saken ble henlagt.

- Vi mener at det den gangen var den eneste riktige avgjørelsen å ta. Ingen skal dømmes uten ved bevis utover enhver rimelig tvil, sier Ugelvik til Dagbladet.

Hun forklarer at Riksadvokatembetet i denne fasen ikke har noe med etterforskningen å gjøre.

- Det er politiet i Vestfold som er ansvarlig for etterforskningen. Når etterforskningen deres er ferdig, og dersom de kommer fram til at saken bør gjenopptas, vil denne vurderingen gå videre oppover til statsadvokaten og riksadvokaten, som avgjør om en slik begjæring skal sendes Gjenopptakelseskommisjonen, forklarer Ugelvik.

Hun synes det er vanskelig å svare på om de tyske testresultatene burde vært gått nøyere etter i sømmene, før man har et «fullstendig bilde» av saken når den er ferdig politi-etterforsket.

-Vi kommer ikke til å gi noen uttalelse om saken  nå. Det er politiet som styrer informasjonen på dette tidspunktet, sier statsadvokat Per Halsbog ved Vestfold og Telemark statsadvokatembeter til Dagbladet.

Kan være riktige Bente Mevåg, fagdirektør i Folkehelseinstituttets avdeling for biologiske spor, kommenterer Gena-leder Ragne Farmens vurderinger på denne måten:

- Analysene i Tyskland var gjort basert på kunnskap som var tilgjengelig da. Med kunnskapen vi sitter på i dag, kan Farmens konklusjoner være riktige, men det kan ikke etterprøves. Analysene i Tyskland ble gjort på anmodning fra politiet, så vi ber dere kontakte dem for eventuelle ytterligere kommentarer.

Visepolitimester Ole Bjørn Sakrisvold ved Vestfold politidistrikt kan ikke kommentere hvilken betydning konklusjonene fra Gena-instituttet i Stavanger har hatt for gjenopptakelsen av etterforskningen.

- Jeg har ikke nubbesjans til å kommentere slike detaljer, sier Sakrisvold, som sier at han må konsentrere seg om det som skjer nå og ikke kan svare på ting som skjedde da saken ble henlagt.

Sakrisvold ber Dagbladet ta kontakt med Folkehelseinstituttet for kommentarer om testresultatene fra Tyskland.

Bekrefter Dagbladet har kontaktet Bundeskriminalamt (BKA) i Tyskland om BKAs analyse fra 2002:

-Jeg kan bekrefte at BKA har gjort en analyse av DNA-materiale, bare for å støtte myndighetene i Norge, men jeg kan ikke gi noen informasjon om resultatet, fordi det berører etterforskningen i Norge, sier pressetalskvinne Marianne Fallasch ved BKA.

Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold, som var politimester i Vestfold da saken ble henlagt, har denne kommentaren til Dagbladet:
- Jeg er glad for at det nå kan gå mot en oppklaring av saken. For øvrig finner jeg det vanskelig å kommentere, da jeg er på ferie i utlandet, og ikke har tilgang til detaljer i saken.

FORSVARER: - Analysene i Tyskland var gjort basert på kunnskap som var tilgjengelig da, sier Bente Mevåg ved FHI. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
FORSVARER: - Analysene i Tyskland var gjort basert på kunnskap som var tilgjengelig da, sier Bente Mevåg ved FHI. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix Vis mer