Gjengkriminalitet i Oslo:

Riksadvokaten: – Det er ingen svenske tilstander, men en alvorlig situasjon vi må gjøre noe med

– Det er ingen tvil om at politi og påtalemyndighet har utfordringer knyttet til gjengkriminalitet.

<strong>ORIENTERTE:</strong> Riksadvokat Tor Aksel Busch orienterte pressen etter møtet med politiet om gjengkriminalitet i Oslo. Foto: NTB Scanpix
ORIENTERTE: Riksadvokat Tor Aksel Busch orienterte pressen etter møtet med politiet om gjengkriminalitet i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingen tvil om at politi og påtalemyndighet har utfordringer knyttet til gjengkriminalitet. Dette gjelder ikke minst omsetning av narkotika. Under møtet var det bred enighet om at det må bekjempes med ulike strategier mot aktive bakmenn, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch på en pressekonferanse i dag.

Møtet han siktet til var et hastemøte der politimestrene i Oslo og Øst politidistrikt, sjefen i Kripos og statsadvokaten i Oslo måtte redegjøre for Riksadvokaten hvordan de skal bekjempe de kriminelle gjengene i og i områder rundt Oslo.

Ifølge Busch er samordnet innsats mellom Oslo politidistrikt og Kripos viktig for å bekjempe gjengkriminaliteten. Han understreket at det er snakk om langsiktig arbeid.

Under møtet ble det også redegjort for flere saker som er under etterforskning.

- Flere av disse sakene har vist at det er mulig å nå fram med tradisjonell etterforskning. Og det vil overraske meg om det ikke blir tiltale og dommer i flere av disse sakene, sa Riksadvokaten.

Busch pekte også på tidligere erfaring med denne typen kriminalitet.

- Vi vet at det blir lange straffer hvis vi klarer å bevise hvem som står bak. Vi tenker at det er viktig tiltak i den totale bekjempelsen av denne kriminaliteten.

Lover forsterket innsats

- Det ligger et tungt ansvar på politi og påtalemyndigheten. Vi vil på ingen måte at det skal utvikle seg områder i vårt land hvor det er fritt fram for kriminalitet, sa Busch og understreket at det var viktig å dvele ved erfaringer fra andre land.

- Det er ingen svenske tilstander, men en alvorlig situasjon vi må gjøre noe med, uttalte Riksadvokaten til NTB.

Riksadvokaten sier til Dagbladet at man vil se en forsterket innsats mot gjengkriminalitet.

- Har det vært jobbet godt nok for å hindre etablering av gjenger?

- Jeg tror politiet har gjort mye for å hindre at en konkret motorsykkelorganisasjon etablerer seg, sier Busch.

Gjengforbud?

Riksadvokaten nevner også til Dagbladet at enkelte land har etablert forbud mot visse kriminelle gjenger.

- Vil det kunne bli aktuelt her?

- Danmark har nedfelt i grunnloven at kriminelle organisasjoner ikke er tillatt. Det er også regler mot kriminelle gjenger i Nederland og Tyskland. I Norge har ikke problemstillingen vært aktuell, men den vil bli berørt i det vi skal skrive til statsråden, sier Busch.

Ungdomsstraff

Riksadvokaten opplyste at det også blir sett på ulike tiltak på regelsiden.

- Justisministeren har bedt både Politidirektoratet og Riksadvokaten om forslag til ulike regelendringer inn mot ungdomsstraff eller innenfor andre områder. Det er blitt brukt tid på å få fram gode forslag. Direktoratet vil samordne oss om forslagene som skal fremmes for justisdepartementet med frist 1. september, uttalte han.

Dagbladet har skrevet en rekke saker om gjengproblematikken i Oslo. Blant annet om den såkalte «machete-saken» der en 23 år gammel mann ble hugget flere ganger med en machete, stukket med kniv og ble alvorlig såret i juni i fjor.

Mindreårige kriminelle

I juni i år skrev Dagbladet at ti barn under 15 år står for hele 187 forbrytelser i hovedstaden. Politiet mottar anmeldelser om alle typer kriminalitet: voldtekter, brannstiftelse, biltyveri, vold mot politiet og ran. Alle sakene henlegges på grunn av gjerningsmannens unge alder. Politiet er på defensiven og kommer nå med et desperat rop.

- Vi får ikke gjort noe med disse ungdommene og folk som bor i områdene er redde for å gå i sine egne gater når ungdomsgjengene surrer rundt som biesvermer, uttalte Geir Tveit, som er leder for politiets forebyggende avdeling i Oslo sentrum til Dagbladet.

De siste månedene har debatten om gjengkriminalitet rast. Flere voldshendelser og avsløringer om gjengkriminalitet i hovedstaden skaper bekymring.

Spesielt barn og unge er utsatt, og de sårbare blir rekruttert av gjengene.

Hemmelig møte

Tidlig i februar i år møtte en 33-åring fra Vestli, med fortid fra Oslo-gjengen Young Guns, med en toppleder i den globale MC-klubben Satudarah. De spiste middag på den søndagsåpne kafeen i underetasjen på Linderud senter øst i Oslo.

I tillegg skal personer fra gjengmiljøer på Stovner, Vestli og Tøyen ha vært med på middagen. Til sammen skal rundt 150 personer ha vært til stede.

På et bilde i forbindelse med møtet poserte en kjent kriminell med en av toppene i den globale MC-klubben Satudarah. Politiet frykter at møtet var dannelsen av et nytt kriminelt nettverk i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer