Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksadvokaten beklager Orderud-svikt

Beklager behandlingen ekteparet har fått av politiet og påtalemyndighetene.

FÅR BEKLAGELSE: Veronica Orderud var tilstede da privatetterforsker Tore Sandberg la frem nye bevis i Orderudsaken på SKUP-konferansen i Tønsberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FÅR BEKLAGELSE: Veronica Orderud var tilstede da privatetterforsker Tore Sandberg la frem nye bevis i Orderudsaken på SKUP-konferansen i Tønsberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Riksadvokat Tor-Aksel Busch beklager behandlingen Per og Veronica Orderud har fått i politi og påtalemyndighet, etter at de begjærte trippeldrapssaken gjenopptatt.

Bakgrunnen er at privatetterforsker Tore Sandberg og advokat Frode Sulland har begjært utlevert dokumenter og beslaglagte gjenstander til privat gransking.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, mener Sandberg og Sulland at de direkte er blitt motarbeidet av politi og påtalemyndighet i gjenopptakelsesprosessen.

Tok affære
Dette førte til at Sulland i juli klaget saken inn for sivilombudsmannen, som tok affære. I et svar til ombudsmannen skriver riksadvokat Busch at basert på Sullands oversikt er han enig i at behandlingen ikke har vært tilfredsstillende, og at «responstiden» hos politi og påtalemyndighet har vært altfor lang.

— Riksadvokaten har tidligere innskjerpet overfor statsadvokatene at henvendelser fra advokater og parter skal besvares innen rimelig tid. Dette pålegget er ikke fulgt opp i saken her, hvilket beklages på påtalemyndighetens vegne.  En slik beklagelse har statsadvokaten framført direkte overfor advokat Sulland, og med seinere tilslutning herfra. Som uttalt i vårt brev av 19. august 2009, vil riksadvokaten nå påse at saken får en adekvat og korrekt oppfølging, skriver Busch.

Advokat Sulland sier til Dagbladet at de er fornøyd med at riksadvokaten så klart og tydelig beklager politi og påtalemyndighets behandling av Per og Veronicas begjæring om gjenopptakelse, og at Busch i klare ordelag kritiserer underordnede etater.

— Men vi har fortsatt ikke fått tilfredsstillende svar på våre henvendelser om dokumentinnsyn og utlevering av beslag. Dette er svært uheldig med hensyn til framdriften av gjenopptakelsessaken, sier forsvareren.

Mangelfullt

Busch skriver i brevet til ombudsmannen at han ikke kan forskuttere et svar på denne delen av saken. Sandberg og Sulland ba i september 2008 om å få utlevert en rekke beslag til private undersøkelser med henblikk på fingeravtrykk og DNA-analyse. Sandberg mener at en del beslag er mangelfullt etterforsket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling