VIL PRIORITERE BARN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL PRIORITERE BARN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Riksadvokaten ber politiet prioritere voldssaker mot barn 

Riksadvokat Tor-Aksel Busch slår fast at misbruk og overgrep mot barn er et økende samfunnsproblem og ber om grundigere og raskere etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rundskrivet som kom fredag, var drap og alvorlige voldslovbrudd, inkludert vold mot barn og mishandling i nære relasjoner, samt alvorlige seksuallovbrudd – inkludert misbruk og overgrep mot barn på nettet – blant sakstypene Busch sier politi og påtalemyndighet skal prioritere i år, skriver Aftenposten.

«Oppklarte straffesaker indikerer at omfanget av personer som deler overgrepsmateriale er betydelig», heter det i punktet om nettovergrep.

Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse er glad riksadvokaten sender så tydelige signaler.

–Vold og overgrep mot barn er det største samfunnsproblemet vi har i Norge i dag. Mange reagerer på lave straffer for vold og overgrep mot barn, sier hun.

Busch sier i tillegg at påtalemyndigheten er for tilbakeholden med å legge ned påstand om elektronisk kontroll, såkalt motsatt voldsalarm, og han ber om at virkemiddelet blir vurdert oftere for å beskytte mot vold og overgrep.

De øvrige forbrytelsene som skal ha topp prioritet i år, er alvorlig internasjonal og organisert kriminalitet, økonomisk kriminalitet, alvorlige trafikklovbrudd og hatkriminalitet.

(NTB)