Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken

Riksadvokaten blir nedrent av brev og e-poster

Krever at påtalemakten trekker anken i Valdres-saken.

ØNSKER INGEN NY RUNDE: Den 47-årige domfelte kvinnen håper hun slipper en ankerunde i Høyesterett. Her med et skjerf datteren Angelica strikket. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ØNSKER INGEN NY RUNDE: Den 47-årige domfelte kvinnen håper hun slipper en ankerunde i Høyesterett. Her med et skjerf datteren Angelica strikket. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemaktens høyeste instans, Riksavdokaten, blir for tida regelrett nedrent av brev og e-poster, alle med krav om at aktors anke i den såkalte Valdres-saken frafalles, i det som framstår som en kampanje.

- Vi kan bekrefte å ha mottatt omkring hundre henvendelser fra privatpersoner med oppfordring om å trekke anken til Høyesterett, opplyser Mie Skarpaas, kommunikasjonsrådgiver hos Riksadvokaten, til Dagbladet.

Grov mishandling

En 47-årig kvinne ble 14. februar i Eidsivating lagmannsrett dømt til åtte måneders betinget fengsel, for grov mishandling av datteren Angelica, som døde på familiehytta i Valdres nyttårsaften 2015.

Den domfelte kvinnen sier støtteerklæringene varmer.

- Jeg vil på vegne av meg selv, mannen min og resten av familien rette en dyp og inderlig takk til disse hjertevarme menneskene som har engasjert seg slik og viser sin støtte - virkelig står på barrikadene for oss, sier hun til Dagbladet.

PRESSES: Den tiltalte kvinnen (47) presses hardt av aktor Arne Ingvald Dymbe i vitneboksen. Dagbladets reporter Ralf Lofstad forklarer utviklingen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kunne vært drapstiltale

Aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe fikk i retten gjennomslag for at hun er ansvarlig for å unndra datteren fra livsnødvendig helsehjelp - Angelica hadde anoreksi og veide bare 21,7 kilo da hun døde.

47-åringen var også tiltalt for å hensette datteren i en hjelpeløs tilstand, men ble frifunnet for dette, fordi lagmannsretten kom til at dette dekkes av tiltalepunktet om grov mishandling.

Under Valdres tingretts behandling av saken i fjor uttalte Dymbe til Dagbladet at tiltalen fort kunne dreid seg om forsettlig drap, men at «den lille tvilen som fins» hindret ham i å ta i bruk den paragrafen i loven.

Kan få ny straff

Straffen i lagmannsretten er langt mildere enn hva aktor Dymbe ønsket - tre års ubetinget fengsel - og det er han som har anket dommen til Høyesterett. Landets øverste rettsinstans kan ikke omgjøre skyldspørsmålet, men de kan vurdere straffeutmålingen på ny.

BLOMSTER OG HILSENER: Disse blomstene og støttehilsenen ble sendt til Eidsivating lagmannsrett under hovedforhandlingen i januar. Foto: Privat
BLOMSTER OG HILSENER: Disse blomstene og støttehilsenen ble sendt til Eidsivating lagmannsrett under hovedforhandlingen i januar. Foto: Privat Vis mer

Riksadvokatens kommunikasjonsrådgiver Skarpaas opplyser at anken ble mottatt fra statsadvokaten torsdag. Skredet av brev og e-poster som krever anken frafalt, får ikke innvirkning på prosessen.

- Anken vil bli behandlet på vanlig måte, slår hun fast.

Mener seg forfulgt

Angelicas mor har hele tida nektet straffskyld i saken, og mener seg forfulgt og trakassert av et forutinntatt politi og aktorat. Hun har lite interesse av at straffen - som innebærer at hun slipper å sone i fengsel - blir tatt opp på ny.

- Måten den såkalte saken er blitt behandlet på av påtalemyndigheten fra første stund, er så langt unna det grunnleggende prinsippet i enhver rettsstat: In dubio pro reo - uskyldig til det motsatte er bevist, sier hun til Dagbladet.

Meningene om saken og dommen er svært delte blant publikum. I en kommentar i Dagbladet denne helga stiller gjesteskribent Aage Borchgrevink seg på linje med aktoratet, og etterlyser høyere straff for moren i Høyesterett.

VALDRES-SAKEN: Den 47-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde nyttårsaften 2015, nektet straffskyld da ankesaken mot henne startet i Eidsivating lagmannsrett i dag. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

«Forhåpentligvis kommer Høyesterett med mer gjennomtenkte vurderinger enn lagmannsretten. Problemet er ikke at straffen er kort og betinget, men at dommen ikke anerkjenner det avdøde barnet», skriver Borchgrevink.

- Skjevt framstilt

Dette står i stor kontrast til dem som støtter moren og mener hun nå bør få fred til å sørge etter å ha mistet datteren. Gjennom både ting- og lagmannsrettssaken fikk 47-åringen jevnlig tilsendt blomster og hilsener.

I et Facebook-innlegg som er delt nærmere hundre ganger, skriver kvinnens kusine at 47-åringen er utsatt for en skjev framstilling i media.

«Dette har bidratt til å bygge opp under det som nærmest kan kalles et karakterdrap», skriver hun.

Og videre:

«[47-åringen] er dømt, la henne ta sin straff ifølge dommen fra lagmannsretten. Det er ikke ved å la denne saken gå nok en runde i rettsapparatet at rettssikkerheten til alvorlig syke barn sikres. Det er helt andre tiltak som er langt viktigere i så måte.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!