Riksadvokaten frikjenner politikvinne

Slo til en 15 år gammel jente i Oslo .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Spesialenheten for politisaken henla først saken, men jentas advokat anket avgjørelsen inn for riksadvokaten.

Saken vakte sto oppmerksomhet i høst, etter at jenta møtte i retten som tiltalt for å ha spyttet politikvinnen i ansiktet. Jenta fortalte da sin historie om at hun var blitt slått av en politikvinne under en arrestasjon.

Spontan reaksjon I avgjørelsen skriver riksadvokaten at det er klarlagt at politikvinnens handlemåte var, slik hun selv har opplyst, en spontan reaksjon på at klageren spyttet henne i ansiktet, og ikke maktbruk som var nødvendig for å gjennomføre tjenesteoppdraget.

— I utgangspunktet har politibetjenten således overtrådt straffeloven paragraf 228 første ledd om legemsfornærmelse. Etter straffeloven § 228 tredje ledd kan en ellers straffbar handlingen lates straffri. Handlingen blir likevel ikke rettmessig.

Riksadvokaten har kommet til at politibetjentens handlemåte faller inn under provokasjonsbestemmelsen. Det er ved denne vurderingen særlig lagt vekt på at det forelå en kraftig provokasjon, og at tjenestekvinnens reaksjon var spontan og begrenset til et løst slag med åpen hånd, skriver assisterende riksadvokat Knut H. Kallerud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer