Riksadvokaten frikjenner politikvinne

Slo til en 15 år gammel jente i Oslo .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Spesialenheten for politisaken henla først saken, men jentas advokat anket avgjørelsen inn for riksadvokaten.

Saken vakte sto oppmerksomhet i høst, etter at jenta møtte i retten som tiltalt for å ha spyttet politikvinnen i ansiktet. Jenta fortalte da sin historie om at hun var blitt slått av en politikvinne under en arrestasjon.

Spontan reaksjon
I avgjørelsen skriver riksadvokaten at det er klarlagt at politikvinnens handlemåte var, slik hun selv har opplyst, en spontan reaksjon på at klageren spyttet henne i ansiktet, og ikke maktbruk som var nødvendig for å gjennomføre tjenesteoppdraget.

— I utgangspunktet har politibetjenten således overtrådt straffeloven paragraf 228 første ledd om legemsfornærmelse. Etter straffeloven § 228 tredje ledd kan en ellers straffbar handlingen lates straffri. Handlingen blir likevel ikke rettmessig.

Riksadvokaten har kommet til at politibetjentens handlemåte faller inn under provokasjonsbestemmelsen. Det er ved denne vurderingen særlig lagt vekt på at det forelå en kraftig provokasjon, og at tjenestekvinnens reaksjon var spontan og begrenset til et løst slag med åpen hånd, skriver assisterende riksadvokat Knut H. Kallerud.

«Hore»
Politiet gjennomførte et oppdrag for barnevernet den aktuelle dagen. Jenta satte seg kraftig til motverge. Hun kalte politikvinnen for «hore», «fitte» og «dere suger mye pikk».

I det jenta skulle settes inn i politibilens cellerom, snudde hun seg mot politikvinnen, og spyttet henne i ansiktet. I sin anmeldelse av jenta 20. mars 2007 heter det at hun «lagde den største klysa i kjeften», og at politikvinnen reagerte på spyttinga ved å slå henne med åpen hånd.

—?Jeg reagerte spontant på spyttinga og «slo med armen mot ansiktet hennes og traff kinnet», forklarer kvinnen til Spesialenheten.

Selv beskriver hun handlingen som «en fik» med flat hånd.