Baneheia-saken

- Riksadvokaten gjorde ikke jobben sin

Viggo Kristiansens advokat Arvid Sjødin ut mot tidligere riksadvokat Tor-Aksel Buschs arbeid med Baneheia-saken.

DRAPSDØMT: Advokat Arvid Sjødin mener tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch ikke har gjort jobben sin i Baneheia-saken, hvor Viggo Kristiansen ble dømt for barnedrap. Video: Audun Hageskal. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Eivind Pedersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): - Riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Kjerstin Apall Kvande ved Riksadvokatembetet ble varslet om flere straffbare forhold som ble begått under etterforskningen av Baneheia-saken. Blant annet flere straffbare forhold som vi mener ble begått under etterforskningen. Det gjelder hva både politiet og statsadvokatene i Kristiansand gjorde, og Jan Helge Andersen, som vi anmeldte for falske anklager. Jeg mener riksadvokaten ikke har gjort jobben sin, sier advokat Arvid Sjødin til Dagbladet.

KRITISK: Advokat Arvid Sjødin kritiserer tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Advokat Arvid Sjødin kritiserer tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

«Fikk samme informasjon»

- Riksadvokaten fikk den samme informasjon som Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, som nå har gjenåpnet saken, sier Sjødin og fortsetter:

- Istedenfor å gjøre noe med det viste riksadvokat Busch og førstestatsadvokat Kvande bare til at de forholdt seg til dommen fra Agder lagmannsrett, hvor min klient Viggo Kristiansen ble funnet skyldig.

- Riksadvokaten gjorde ikke noe med våre anførsler om straffbare forhold i etterforskningen, sier Sjødin.

Bevisene

Advokat Sjødin viser til at påtalemyndigheten har et objektivitetsprinsipp.

- I straffeprosessloven står det at påtalemyndigheten skal være objektive, og at de skal sjekke anførsler som kommer mot den jobben de selv gjør. Det de skulle ha gjort, er å satte seg ned, og gå gjennom de anførslene vi hadde kommet med.

- Jeg fikk et svar på to linjer, hvor de slår fast at Viggo Kristiansen er dømt, og resten er opp til Gjenopptakelseskommisjonen, sier Sjødin.

- Betyr det at du mener Riksadvokaten ikke har forholdt seg til bevisene i Baneheia-saken?

- Ja, alt det som ble anført, som vi anførte fra 2010, og som Riksadvokaten avviste i 2015, er det samme som ligger til grunn for Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse om at saken mot Viggo Kristiansen skal gjenåpnes, sier Sjødin.

FAKSIMILE: Brevet fra Riksadvokaten.
FAKSIMILE: Brevet fra Riksadvokaten. Vis mer

Tillit

- Årsaken til Riksadvokatens svar, og avvisning, er vel sannsynligvis at de tror de kan mer enn utenlandske DNA-eksperter om DNA. Og at de mener de kan mer enn sivilingeniører og telespesialister om telefoner, sier Sjødin.

- Har du tillit til tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch og landets øverste påtalemyndighet?

- Jeg mener Riksadvokaten skulle behandlet Baneheia-saken på en helt annen måte enn det de gjorde. Om det bryter med min tillit til hele systemet skal få stå usagt, sier advokat Arvid Sjødin.

AVVENTER: Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch ønsker ikke å gå i en polemikk med advokat Sjødin. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AVVENTER: Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch ønsker ikke å gå i en polemikk med advokat Sjødin. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ingen polemikk

- Jeg har ingen særskilte kommentarer til advokat Sjødins oppfatninger. Baneheia-saken er nå i en fase hvor saken skal behandles av påtalemyndigheten, og hvor de skal ta stilling til spørsmålet om full rettslig behandling. Jeg ønsker ikke å gå i en polemikk med advokat Sjødin, sier tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet.

- Jeg har ikke noe å tillegge, utover det Tor-Aksel Busch anfører, sier førstestatsadvokat Kjerstin Apall Kvande hos Riksadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer